IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тампа е най-добрият пазар за купувачите на първо жилище в САЩ

Градът оглавява класацията на имотната компания Zillow за втора поредна година

13:36 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Флорида и Лас Вегас са най-добрите жилищни пазари в САЩ за купувачите на първо жилище, показва изследване на имотната агенция Zillow, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Купувачите на първо жилище, които търсят достъпен дом без голяма конкуренция, ще имат най-добри варианти в Тампа, щата Флорида, показва изследването.

За втора поредна година Тампа оглавява класацията на Zillow, която подрежда 35-е най-големи жилищни пазара въз основа на това къде купувачите на първи дом биха имали най-голям успех в установяването в жилище с прогнозирано силно оскъпяване.

Лас Вегас заема второто място, следван от Финикс, щата Атланта, Орландо в Маями, Детройт, Далас, Нашвил и Шарлът в Северна Каролина. Най-трудният пазар за купувачите на първи дом е Сан Франциско, следван от Сиатъл, Вашингтон, Лос Анджелис, Сакраменто, Минеаполис, Денвър, Сан Диего, Сан Хосе и Бостън.

Изследването е установило още, че купувачите на първо жилище съставляват 46% от общия брой купувачи и над 60% от тях са представители на поколението Y (родени между 1980 и 2000 г. – бел. ред.).

В последно време жилищният пазар се е охладил, но наличностите са нараснали с 1% на годишна основа, след като се свиха с 8,7% миналата година. За първи път от най-малко пет години насам наличностите се увеличават преди пролетния сезон.

Авторите на доклада отбелязват още, че купувачите на първи дом са в по-неизгодно положение в сравнение с останалите купувачи, защото нямат капитал от продажба на предишно жилище, който да им помогне за финансирането на първоначалната вноска или да ги подкрепи по време на наддаването за даден имот.

Освен това младите купувачи на първо жилище имат по-малко време да спестяват за първоначална вноска в сравнение с по-зрелите купувачи. Представителите на поколението Y се включват в процеса, знаейки това, и смекчават затрудненията, като полагат повече усилия, отколкото предишните поколения купувачи на жилище. Например, правят повече огледи, по-сериозно проучване кои жилища си струва да огледат и се свързват с повече брокери на имоти.

Младите купувачи е по-вероятно да надхвърлят бюджетите си в търсене на първото си жилище. Но тези от тях, които купуват на топ пазарите в анализа на Zillow, имат по-добра възможност да се задържат в рамките на бюджета за покупка на жилище, който са си определели, тъй като пазарните тенденции показват, че тези пазари изискват по-малка първоначална вноска и дават възможност за намаляване на цените, казва се в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още