IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таван на наемите няма да реши проблема с растящите цени на квартирите в Лондон

Спадът на предлагането е ключовият фактор за значителното повишаване на наемите, показва изследване

20:54 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите на жилища в Лондон растат заради свиването на пазара на частни квартири, което е ограничило значително предлагането на домове, сочи анализ на имотния сайт Home.co.uk. Според него контролът върху наемите не е решението на проблема, пише онлайн изданието propertywire.com.

Миналия месец в Голям Лондон са били публикувани само 18 700 нови обяви за имоти под наем спрямо 28 800 през юни 2017 г. Броят на имотите под наем е намалял с 35% през последните две години.

Изследването показва, че докато се наблюдава продължаващо силно търсене на жилища под наем в британската столица, спадът на предлагането е довел до значително повишаване на наемите. В Голям Лондон те са нараснали със 7,3% през миналата година.

Но в някои квартали в централната част на британската столица поскъпването на жилищата под наем е било още по-голямо – в Уондсуърт ръстът през последните 12 месеца е достигнал 22,1%, в Саутуарк – 14,6%, в Камдън – 12,1%, а в Хамърсмит и Фулъм – 10,8%.

Лейбъристката партия и кметът на Лондон Садик Кан подкрепят известен таван върху наемите в Лондон, но Дъг Шепард, директор на Home.co.uk, казва, че подобен ход ще излекува симптома, но не и причината за заболяването. Той смята, че ще попречи на възстановяването на пазара за продажби на имоти в Лондон.

Според последните данни на Home.co.uk обичайното жилище в британската столица сега струва с 14% по-малко спрямо върховото равнище на цените през май 2016 г.

„Проблемът е липсата на предлагане на жилища под наем. Таванът върху наемите само ще влоши положението. Не съм убеден, че собствениците на имоти в Лондон ще искат да участват в тази марксистка антиутопия, а вероятните последици за бъдещото предлагане са очевидни“, казва Шепърд.

Според доклада ключовият фактор за липсата на предлагане и съответстващият ръст на наемите са засилените регулации и повишаването на данъците, които са накарали много собственици на имоти да разпродават. Това също така е отблъснало много от хората, които искат да навлязат на пазара на закупените жилища с инвестиционна цел в Лондон.

Инвеститорите в имоти сега не могат да компенсират с печалбата си всички лихви по ипотечните кредити, а след две години за тези лихви няма да се приспадат данъци. Към това трябва да се прибави и растящата бюрокрация, която включва допълнителни лицензи за жилища за многократно обитаване, при които местните съвети могат да наложат собствен лиценз на собствениците, отдаващи подобни жилища.

„През последните няколко години се смяташе, че повишаването на данъците и регулациите в сектора на частните квартири от гладното за приходи правителство ще донесе гарантиран успех. За много собственици на имоти сигурният им актив, генериращ приходи, беше трансформиран чрез закони в бреме, което им носи загуби. Мнозина избраха да напуснат сектора или поне да ограничат портфейлите си, като оставят само доходоносните имоти и изплатят част или целия си дълг“, казва Шепърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още