IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични компании развиват портали за е-търговия с жилища в Индия

По последни данни индийският имотен пазар се оценява на 121 млрд. долара

13:18 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийските купувачи на жилища традиционно работят с местни брокери, но все повече хора разглеждат и имотите онлайн. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Индийските купувачи на жилища традиционно работят с местни брокери, но все повече хора разглеждат и имотите онлайн. Снимка: архив, Ройтерс

Интернет навиците на индийския бизнесмен Навин Бхартия го правят мечтан клиент в очите на медийния магнат Рупърт Мърдок. 45-годишният индийски бизнесмен обича да купува жилища онлайн, понякога без дори да ги види на живо, предава Ройтерс. В последните четири години Бхартия е закупил пет имота за 40 млн. рупии (641 900 долара) чрез сайта Proptiger.com, който частично е собственост на групата на Мърдок News Corp.

Именно чуждестранните инвеститори като медийния магнат до момента са вложили повече от 200 млн. долара в интернет портали, които помагат на хора като Бхартия да си купуват домове. Стимулирането на интереса към такъв вид продажби се подкрепя от политиката, водена от индийския премиер Наренда Моди, които се закле да осигури жилище за всяко индийско семейство до 2022 г., а в момента все повече индийци възприемат интернет търговията.

Населението на страната се чувства все по-комфортно в извършването на интернет трансакции, обяснява Мукул Сингхал, директор на китайско-индийския фонд SAIF Partners, който е инвестирал вече над 10 млн. долара в Proptiger. Делът на News Corp в компанията е за 30 млн. долара.

В момента армията от интернет потребители в Индия се развива с над 20% годишен ръст и е по-голяма от населението на цяла Индонезия, където живеят 250 млн. души. На пазара започна да работи и портал за покупка на луксозни недвижими имоти, който бе харесан от японската комуникационна и медийна компания SoftBank Corp. През изминалата седмица пък интернет гигантът Google чрез поделението си Google Capital инвестира неназована сума в сайта commonfloor.com.

Нуждата от дългосрочни капитали в подкрепа на стар-ъп компании като Proptiger и Housing.com правят Индия все по-атрактивна за вложения за чуждите инвеститори в сравнение с Китай, където доминират местните вложения, твърди инвеститор, пожелал анонимност.

Индийските купувачи на жилища традиционно работят с местни брокери. Но в огромната страна, където имотния пазар бе оценен на над 121 млрд. долара по данни на KPMG от 2013 г., интернет потребителите и бизнесмените имат възможността да сравняват цените на жилищата на стотици километри от тях без дори да напускат домовете си.

В интернет пространството може да се получи много по-добра възможност за преглед на цените на жилищата, отколкото ако се разчита на един брокер, чийто контакти са ограничени, обяснява Бхартия. Той е закупил последните си два имота без изобщо да ходи на оглед в тях.

Премиерът Моди вече се опитва да въздейства на индийския имотен пазар, който все още не е регулиран. Правителството вече търси начини да улесни създаването на тръстове за инвестиционни имоти. Моди създаде и повече възможности за чуждестранните инвеститори да се включат в строителството, като в същото време улесни отчуждителните правила в страната.

Имотният пазар в Индия е много разхвърлян. Има много информация, но асиметричност. В момента там няма достоверни данни по отношение на ценообразуването на имотите и заради това се търси решение на въпроса чрез технологиите, обясняват от SAIF Partners.

На базата на очакванията, че индийския жилищен пазар най-накрая ще спре да се забавя, през миналата година инвестициите в портали за жилищни имоти скочиха пет пъти – до 193 млн. долара, сочат данните на Venture Intelligence. Изследователите очакват жилищния пазар на страната да се увеличи до 158 млрд. долара през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още