Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Технологичните компании оказват безпрецедентно влияние върху имотния пазар в САЩ

Растящото търсене е благодат за градовете, но и засилва опасенията от ръст на наемите и класово разслояване

Технологичните компании оказват безпрецедентно влияние върху имотния пазар в САЩ

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-големите американски технологични компании дават тласък на заспалия сектор на бизнес имотите, превръщайки се в големи наематели и купувачи на офис и други площи, докато много нетехнологични компании опитват да прекратят наемните си договори, пише Wall Street Journal.

Пет от най-големите собственици на имоти в технологичната индустрия – Amazon, Facebook, Apple, компанията-майка на Google, Alphabet и Microsoft, заедно наемат около 54,7 млн. кв. м недвижими имоти в САЩ, сочат данни на CoStar Group. Това е повече от всички офис площи в Ню Йорк и се равнява на около 220 сгради с размерите на Емпайър Стейт Билдинг.

Още по темата

Растящото търсене на недвижими имоти от технологични компании е от полза предимно за големи и малки градове, въпреки че също така засилва опасенията от растящи наеми и гентрификация (процес на промяна на характера на даден квартал чрез притока на по-заможни хора и компании – бел. ред.). Пристигането на големи технологични компании обичайно води до приток на добре платени служители и пълни хазната на града с приходи от имотни данъци. Тяхното присъствие има положителни последици, като помага за стимулирането на търговията на дребно, ресторантите и други компании.

Макар Facebook, Microsoft и Google да твърдят, че ще подкрепят работата от вкъщи и след пандемията, това изглежда не намалява апетита им към складове, центрове за данни, магазини и дори повече офис площи. Само през тази година петте технологични гиганта са разширили имотното си присъствие с над една четвърт, най-бързия темп през последните десет години.

Други индустрии се разширяваха агресивно в миналото като финансовите услуги в началото на 80-те години на миналия век или промишлените компании през 60-те години на миналия век, но брокери твърдят, че въздействието на големите технологични компании върху имотните пазари е безпрецедентно.

„Това е може би най-добрата възможност в историята на имотната индустрия. Не мисля, че някога сме имали подобно търсене, стимулирано от един сектор след изобретяването на двигателя с вътрешно горене“, казва Рой Марч, главен изпълнителен директор на инвестиционната банка Eastdil Secured.

Търсенето от големите технологични компании показва колко бързо продължават да растат тези компании, огромните кешови наличности, с които разполагат, и намалените през последно време цени на пазара на бизнес имоти заради COVID-19.

Влиянието им върху имотния пазар отразява доминацията им в социалните мрежи, в търсенето в интернет, онлайн рекламата и електронната търговия. Тези пет компании помагат и за стимулирането на фондовия пазар, където съставляват значителен дял от индекса S&P 500 и изиграха ключова роля за оттласкването му от дъното през март.

Пандемията само направи тези компании по-доминиращи на пазара на недвижими имоти. Докато повечето други компании се въздържат от имотни трансакции на фона на несигурността за икономиката и растящата популярност на работата от разстояние, Amazon, Facebook и други подобни компании продължават да наемат и купуват площи.
„Смятаме, че след пандемията в крайна сметка ще продължим да вършим по-голямата част от работата си в офиса.

Смятаме, че голяма част от най-добрата работа, която правим, се върши в офиса, където служителите могат да се събират, да работят заедно, за да разрешават проблеми, и да си сътрудничат“, казва Джо Шоетлър, вицепрезидент за глобалните имоти в Amazon.

Доминацията предизвиква и безпокойство. Влиянието на индустрията върху наемите на апартаменти прави градовете по-недостъпни за много дългогодишни жители. Това превръща големите технологични компании в мишена на активистите, борещи се срещу гентрификацията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Глобалните инвестиции в имоти може да нараснат с 50% през 2021 г.