IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании заемат все по-голям дял от офис площите в Европа

Бизнесът все по-често наема офиси в строеж заради недостига на качествени площи

09:45 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Делът на офис площите, заети от компании от сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите, в Европа достига 17% към момента, като се увеличава с 2% на годишна база, показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от property-magazine.eu.

В същото време наемите се увеличават с 5,1% на годишна база заради исторически най-ниския дял на свободните площи и нарастващото търсене, допълва изданието.

Фирмите от ИКТ индустрията са усвоили 160 хил. кв.м офис площи в Дъблин, например, през първата половина на годината.

Подобна е тенденцията в Берлин, където ИКТ фирмите са усвоили 45 300 кв.м само през първото тримесечие на 2019 г. Благодарение на ниския дял на незаетите офиси повече от половината от офисите в строеж са вече наети.

Подобни сделки за бъдещи премествания са обичайни вече и в Париж, Амстердам и други големи градове в Европа.

Майк Барнс, сътрудник в европейския изследователски екип на Savills, казва, че делът на ИКТ компаниите се увеличава в повечето от градовете, които са анализирани. „Ясно е, че подобни тенденции засягат съответните пазари на офиси и че наемодателите трябва да са в крак с променящите се бизнес нужди на сектора – високо качество на свързаност и осигуряване на гъвкаво офис пространство, за да останат печеливши и да гарантират продължителна заетост на техните офиси“, посочва той.

Това се подкрепя от резултатите от проучване на компанията сред служители, които посочват качеството на WiFi връзката в офиса като втория най-важен фактор за тях след продължителността на пътуването до работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още