IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпото на поскъпване на луксозните жилища в Дубай се забавя

Правителството на емирството предприе поредица от мерки в опит да избегне повторение на имотния балон, който се спука през 2008 г.

11:00 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Темпото на поскъпване на луксозните жилища в Дубай се забавя

Цените на луксозните жилища в Дубай са се покачили през последното тримесечие на 2013 г.  с най-бавното си темпо от повече от година на фона на държавните мерки за охлаждане на пазара на имоти в емирството, предаде Bloomberg.

За периода луксозните апартаменти и вилите са поскъпнали с 15% на годишна база, показва анализ на Knight Frank LLP. Според прогнозите на компанията през тази година цените ще се повишат с 10-15%. 

Правителството на Дубай предприе поредица от мерки, включително удвояване на данъка по сделките с жилища до 4% в опит да избегне повторение на имотния балон, който се спука през 2008 г. Централната банка също въведе таван за размера на ипотеките, които се предлагат на чужденци, желаещи да закупят имот в Дубай.

Ръстът на цените през четвъртото тримесечие е най-слаб от средата на 2012 г. насам и представлява спад спрямо средното повишение с 21% през предишните четири тримесечие, отбелязват от Knight Frank. Въпреки мерките на правителството цените ще продължат да вървят нагоре на фона на свиването на предлагането на нови имоти и оптимистичното настроение на бизнеса заради избирането на Дубай за домакин на Експо 2020. Цените на първокласните жилища все още са с около 1/3 по-ниски от нивата по време на пика на пазара, посочват от Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още