IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей обеща още 2 млрд. паунда за изграждането на достъпни жилища

Осем жилищни асоциации вече са получили дългосрочни договори за финансиране на стойност близо 600 млн. паунда

10:45 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей потвърди, че ново финансиране на стойност 2 млрд. паунда (2,25 млрд. евро) ще бъде предоставено на жилищни асоциации, за да получат дългосрочната сигурност, от която се нуждаят, за изграждането на десетки хиляди нови достъпни и социални жилища, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

По време на среща на Националната жилищна федерация Мей заяви, че жилищните асоциации имат централна роля в подпомагането изграждането на нови жилища на местата, където са най-необходими.

Тя също така очерта стъпките, които правителството вече е предприело, за да отговори на нуждите в сектора, включително предоставянето на дългосрочна сигурност за наемите.

Мей посочи, че осем жилищни асоциации вече са получили дългосрочни договори за финансиране на стойност близо 600 млн. паунда (674 млн. евро), което открива пътя за изграждането на почти 15 хил. нови достъпни жилища.

„Мога да обявя, че ще започнем нови по-дългосрочни партньорства с най-амбициозните жилищни асоциации чрез иновативна инициатива на стойност 2 млрд. паунда. Въз основа на програмата асоциациите ще могат да кандидатстват за финансиране чак до 2028-2029 г. За първи път правителството на страната предлага на жилищните асоциации толкова дългосрочна сигурност“, отбеляза Мей на срещата в Лондон.

В замяна на това премиерът иска жилищните асоциации да използват уникалната си комбинация от качества – от близките си връзки с местните общности до експертизата си като имотни мениджъри, за да постигнат неща, които нито частните предприемачи, нито местните власти могат да постигнат сами.

Според Мей, ако получат точните инструменти и правилната подкрепа, жилищните асоциации могат да действат като стратегически, дългосрочни инвеститори в така необходимите висококачествени жилища. Тя ги призова да използват „уникалния си статут, богата история и социална мисия, за да променят начина, по който наемателите и обществото като цяло гледат на социалните жилища“.

Джаки Бенет, директор на отдел „Ипотеки“ в UK Finance, приветства съобщението и заяви, че то осигурява необходимата сигурност по отношение на ангажимента на правителството към сектора на социалните жилища, като позволява на жилищните асоциации и на частните инвеститори в тях да планират и строят в бъдеще.

„Достъпните жилища във Великобритания са икономически и социален приоритет и кредиторите са ангажирани да изиграят своята роля. Индустрията предостави частно финансиране на стойност 8,6 млрд. паунда (9,6 млрд. евро) за социални жилища през 2017 г., като помогна за финансирането на достъпни жилища в страната“, обясни тя.

Националната федерация на строителите (NFB) също приветства допълнителното финансиране, но разкритикува факта, че то няма да е достъпно до 2022 г. Според федерацията са необходими още усилия за разрешаване на проблемите с планирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още