IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио попадна във фокуса на чуждестранните купувачи на апартаменти

Цените на имотите в японската столица вървят надолу от десетилетия, но вече се появяват признаци на надежда, че започва истинско възстановяване

18:22 | 21.03.14 г.
<p>
	Токио. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Токио. Снимка: архив Ройтерс

След десетилетия на намаляващи продажби на имоти Токио отново е в новините със заглавия за „горещи“ имоти, растящи цени и нова вълна чуждестранни купувачи.

През есента миналата година голям японски предприемач обяви за продажба 22 нови апартамента в сграда с гледка към Императорския дворец. Всичките 22 имота намериха купувачи само през първия ден на продажби. Средната цена на квадратен фут – 2 219 долара (близо 24 хил. долара на кв. м) – е най-високата в Япония от 2008 г.

Подобна история често може да се чуе за градове като Ню Йорк, Лондон и Сингапур. За Токио обаче, където цените на имотите вървят надолу повече от две десетилетия, това е знак на надежда за пазара, че най-накрая започва истинско възстановяване, пише Wall Street Journal.

Мнозина в сектора на имотите отдават бума на пазара на луксозни апартаменти на т. нар. „Абеномика“ - агресивен план за стимули, следван от декември 2012 г. от премиера Шиндзо Абе. Те посочват също, че Токио се радва на силен интерес от страна на чуждестранни купувачи. Привлекателността на града се засилва и от Летните олимпийски игри, които ще се проведат в японската столица през 2020 г.

По данни на базирания в Токио изследователски институт Real Estate Economic Institute Co. средната продажна цена за всички типове апартаменти в централните райони на Токио е нараснала с 10,8% през 2013 спрямо година по-рано, въпреки че предлагането на нови единици се е покачило с 46% до 28 340.

Чуждестранните купувачи, начело с инвеститори от Хонконг, Сингапур и Тайван, допринасят за скока на цените. Те предпочитат имоти в считаните за най-модерни квартали: Аояма, Акасака, Азабу и Ропонги.

След продължилите години ръстове на цените на имотите в други азиатски градове, тези купувачи намират изгодни сделки в Токио, който навремето беше един от най-скъпите градове в света. Рязкото обезценяване на йената през последните две години помогна японският пазар да стане привлекателен за инвеститорите.

„Най-накрая можем да кажем, че имотите в Токио предлагат капиталово поскъпване“, коментира Акихико Мицуно, международен директор в Токио в американската консултантска компания Jones Lang LaSalle. „Винаги е имало потенциално търсене за имоти в Токио от чуждестранни инвеститори, които обичат да посещават града, включително фенове на превъзходната храна тук. Досега обаче просто не можехме да твърдим, че Япония е добра инвестиция.“

От JLL изчисляват, че в сравнение с Токио, цените на апартаментите в чисто нови сгради в първокласните градски райони са с 30 до 40% по-скъпи в Сингапур и със 70% по-високи в Хонконг.

Миналата година компанията е провела осем семинара в Сингапур и Хонконг, за да представи жилищния пазар в Токио. На всеки от тях са присъствали по около 200 инвеститори, посочва Мицуно. Някои са купили имоти, без дори да ги посетят на място.

Тест за пазара в Токио ще бъде нова кула с площи със смесено предназначение, която трябва да бъде завършена до юни от местния предприемач Mori Building Co. Компанията планира да предложи 172 апартамента, разположени на 10 високи етажа на сградата - Toranomon Hills. На този етап подробности не са известни, но се предвижда имотите да бъдат продавани на цени, които достигат 3606 долара на квадратен фут (38 800 долара/кв. м) – невиждани нива от пръсването на балона на пазара на имоти в Япония в началото на 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още