Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Турция преживява бум на търсенето на имоти от чужденци

Слабата лира и по-лесното предоставяне на турско гражданство са основните фактори, които привличат чуждестранни инвеститори в имоти

Турция преживява бум на търсенето на имоти от чужденци

Снимка: Ройтерс

Турският жилищен пазар, който навлиза във фаза на забавяне, получава известна подкрепа от чуждестранни инвеститори в имоти, особено от Персийския залив. Те са привлечени от слабата лира и усилията на правителството да улесни процедурата за придобиване на турско гражданство, съобщава Ройтерс.

Чуждестранните инвестиции в жилищни имоти са скочили с 82% през първото тримесечие на годината, сочат данни на правителството, въпреки че цялостните продажби на жилища в Турция са намалели с 24 на сто през януари и с 18% през февруари на фона на навлизането в рецесия на турската икономика.

Още по темата
Иранци, иракчани и саудитци са основните групи чужденци, които се възползват от решението на Турция от миналата година да намали прага на инвестициите за придобиване на гражданство от 1 млн. долара на 250 хил. долара. Целта на мярката беше да запази притока на пари към икономиката, която години наред беше стимулирана от бума на строителството.

Спадът с 30% на турската лира миналата година и понижението с още 10% спрямо долара от началото на 2019 г. също я направиха по-евтина за чуждестранни купувачи.

„Турското правителство направи много лесно установяването и инвестирането в Турция. Но получаването на турски паспорт е по-важно за мен, особено когато пътувам в чужбина и правя бизнес“, казва иранец на име Хюсеин, който обмисля да си купи апартамент в квартал „Есенюрт“ в околностите на Истанбул.

Хюсеин не разкрива фамилията си заради ограниченията пред изтичането на капитали от Иран, но допълва, че е бил привлечен и от „близкото разстояние, храната и сходната култура на Турция като мюсюлманска страна“.

Данни на правителството показват, че строителството е намаляло с 8,7% през последното тримесечие на 2018 г., когато икономиката като цяло се сви с най-бързия си темп от близо десет години.

Правителството, което миналата година трябваше да се справя със запаси от над 1 млн. непродадени жилища, намали прага за предоставяне на гражданство през септември. До края на 2018 г. инвестициите в жилища от чужденци са нараснали с 80%, а продажбите са скочили с 82% през първото тримесечие на 2019 г.

Привлекателен паспорт

Турската статистическа служба съобщава, че чуждестранните инвеститори са предимно от Ирак, Иран, Саудитска Арабия, Русия, Афганистан и Кувейт. Палестинци са придобили 297 жилищни единици през първото тримесечие, което е ръст с близо 300% спрямо година по-рано.

„Много палестинци нямат паспорт. Те пътуват с пътнически документ и се сблъскват със затруднения“, казва Исмаил Алтън, председател на Арабско-турската асоциация на бизнесмените и инвеститорите.

„Сега те могат да придобият турски паспорт по-евтино и по-лесно. Поради това виждаме нарастване на търсенето от палестинци“, отбелязва той.

Салма Алсултан Алгори, сирийска бежанка, която работи в имотна компания в Истанбул, казва, че в почти всички офиси за продажби на имоти работят хора, които говорят отличен арабски или фарси. „Купувачи от Персийския залив са основната цел на турските имотни компании днес“, отбелязва тя.

Чужденци са закупили имоти на стойност 4,6 млрд. долара в Турция миналата година и се очаква сумата да нарасне до най-малко 10 млрд. долара тази година, сочат данни на Асоциацията на жилищните строители и инвеститори.

При Babacan Holding близо 30% от всички продажби миналата година са били на нетурски граждани, а турските имотни и строителни компании очакват делът им да нарасне до 40% тази година.

„Персийският залив не е единствен, виждаме нарастващо търсене и от хора от турски произход в европейски страни след обезценяването на лирата“, казва президентът на компанията Ибрахим Бабаджан.

„Вече започнахме да рекламираме проектите си в персийски медии и установихме сътрудничество с някои туристически агенции за организиране на роудшоу за нашите проекти. Недвижимите имоти в Турция стават привлекателен инвестиционен инструмент за мнозина“, допълва Бабаджан.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи