IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Туристи, вървете си у дома!"

Балеарските острови поемат курс срещу мащабната туристическа индустрия

17:08 | 05.06.16 г.
"Туристи, вървете си у дома!"

На една от стените на стара къща в района на пристанище на Балеарските острови пише „Туристи, вървете си у дома!“. Въпреки че все още отразява мнението на малцинството от населението, надписът отразява нарастващото напрежение в Палма де Майорка, а и навсякъде другаде в Испания, заради туризма, който нарушава ритъма на живот на местните и напряга услугите – от транспорта до водоподаването, пише Ройтерс.

Туристическата индустрия допринася за формирането на около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания и 16% от работните места. В този смисъл страната не може да си позволи отстъпление, посочва информационната агенция.

Испания привлича рекорден брой туристи заради пренасочването на потоците от не толкова сигурните страни, като Тунис, Египет и Турция. Ръстът на туризма подпомага възстановяването на страната от рецесията и процесът по разкриване на нови работни места, но за много испанци той символизира и падение.

„Те искат да ни превърнат в тематичен парк“, коментира Луис Клар, който оглавява сдружението на съседите в един от кварталите на столицата на Палма де Майорка. Наскоро местната власт в града забрани паркирането в близост до катедралата от пясъчник, защото превозните средства наоколо се считат за „грозна гледка“.

Клар посочва, че много семейства са принудени да обикалят с часове, за да търсят места за паркиране, или да паркират на други отдалечени места. Улиците в района са тесни и винаги претъпкани от хора. В резултат доста от местните напускат района.

Конкретно на Балеарските острови около една трета от работните места зависят от развитието на туризма. Той допринася и за около половината от икономиката в региона – повече от всеки друг регион в Испания. Благодарение на туризма местната икономика на островите вече се е възстановила до предкризисните си равнища, отбелязва информационната агенция.

Бумът обаче все повече предизвиква недоволство сред местното население. И без това намалелите водни ресурси на Ибиса се изчерпват заради потока от туристи, а опасенията на предимно селската Менорка са, че природните ѝ красоти са в риск.

През август миналата година заради броя на туристите населението на Балеарските острови е било двойно по-голямо – над 2 млн. души. Актуалните данни от март показват, че посетителите на архипелага са нараснали с 50 на сто спрямо рекордния август, като най-голям ръст отчитат посещенията от Великобритания. Всички почивки ол инклузив за лятото са вече продадени, а през този август се очаква населението на островите да достигне нов рекорд заради туристите.

В Палма де Майорка има дни, в които местните целенасочено избягват централните градски райони, особено когато пристигат големи круизни кораби. Много хора се притесняват, че цели квартали вече се превръщат във ваканционни имоти за краткосрочно настаняване на туристи.

Преди две години подобни опасения доведоха до мащабни протести в Барселона. През миналата година кметът на града забрани строителството на нови хотели, за да спаси града от наплива на многобройния туристически поток.

За много хора на Балеарските острови появата на надписа в района на пристанището цели да провокира дебат дали този тип растеж всъщност е приемлив за хората. Местните смятат, че след като ресурсите им се изчерпват, те трябва да посрещат и ограничен брой хора, а ако цялата икономика на архипелага се изгради на основата на туризма – тя няма да е устойчива при промяна на тренда.

От юли местното правителство на Балеарските острови въвежда туристическа такса в размер на 2 евро дневно въпреки съпротивата на хотелиерите. Целта на местните власти е да събират от 50 млн. евро до 70 млн. евро годишно, които ще инвестират в проекти за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още