Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търговската война със САЩ помага на китайските имотни компании

Правителството улеснява достъпа до финансиране за предприемачите, за да предотврати забавяне на икономиката

Търговската война със САЩ помага на китайските имотни компании

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският спор със САЩ тегне като дамоклев меч над китайската икономика, но е благодат за предприемачите в областта на недвижимите имоти в страната. Финансирането се отваря и правителството отново се радва на по-високите цени, пише Bloomberg.

Инвеститорите в имоти несъмнено трябва да отдъхнат с облекчение – мерките на Пекин за овладяване на финансовия риск и отрязване на достъпа на предприемачите до дълга до момента не успяват да спрат нарастването на цените, въпреки че се отразиха на стойността на акциите.

След като на практика затвори вратите за емитиране на облигации в края на 2016 г., сега правителството започва да ги отваря. Продажбите на облигации в юани на предприемачите са нараснали с 30% през юли спрямо юни и са достигнали най-високото си ниво от април. Само през този месец Greentown China Holdings, CIFI Holdings Group и Longfor Group Holdings са били сред имотните компании, които са обявили планове за облигации в юани.

Въпреки че мерките за ограничаване на цените се увеличават, в последно време местните власти дават признаци за повишаване на стойностите.

Областните и общинските власти управляват цените на първичния пазар, което води до необичайна ситуация, при която новопостроените жилища са по-евтини от съществуващите. Според анализатори от CLSA тези власти позволяват на предприемачите да предлагат по-малки отстъпки от по-старите домове, като властите в големите и средно големите градове стигат до там да ограничават цените до нива, близки до тези на вторичния пазар.

Още по темата

Това стимулира продажбите. Новите проекти за строителство са нараснали с 30% до 45 на седмица между юни и юли спрямо 34 в периода април-май, съобщават брокери, които се позовават на данни на компанията China Real Estate Information.

Въпрос на време е преди банките с по-лесен достъп до финансиране да започнат да предлагат по-добри сделки за ипотечни кредити. Лошите жилищни кредити са доста под средното ниво на дълга като цяло и регулаторите не са толкова подозрителни към банките, които отпускат ипотечни кредити.

Това не означава, че всички китайски предприемачи имат повод за празнуване, особено тези, които трябва да привличат чуждестранни капитали. Китай намалява одобренията за издаване на облигации от чуждестранни компании и обмисля дали да забрани емитирането на краткосрочни облигации в долари, съобщи Bloomberg News в края на юни. Оттогава продажбата на краткосрочни облигации, за които не се изисква одобрение от правителството, беше спряна.

Освен това се оказа, че чуждестранните облигации не си заслужават усилията. На фона на повишаването на лихвите от Федералния резерв разходите по финансирането извън Китай растат от шестгодишното дъно, достигнато през 2017 г., казва Кристи Хънг от Bloomberg Intelligence. China Evergrande Group е отчела най-голямо нарастване на разходите с 8,1%, а Sunac China Holdings отбелязва ръст от 6%. Очакванията са разходите да продължат да се повишават.

Освен това не всички предприемачи могат да се възползват от щедростта на правителството. По-големите играчи с достъп до финансиране са с най-добри позиции да купуват земя и да продължат да продават на по-високи цени.

Печалбата на Evergrande за първото полугодие е нараснала над два пъти, докато Country Holdings, най-голямата имотна компания в Китай по приходи, очаква повишение на продажбите с 50% тази година. Подобен бум едва ли може да се разпространи при по-малките компании, които не са представени на борсата и са изкупувани на фона на усилията за консолидация.

Пекин отдавна опитва да балансира целите си за достъпни жилища с достатъчно повишаване на цените за стимулиране на икономиката и запълване на хазната. С разпалването на търговската война втората цел е доминираща. Най-големите имотни компании в Китай имат повод за радост.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А в един момент когато строителството намалее и направо секне, понеже вече няма да има какво да се строи и им сепне растежа, а дълговете им си стоят... Какъв балон за трилиони ще се спраска, не е истина. Сигурно ще видим най-тежкото приземяване на държава.

Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен