IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на бизнес имоти под наем на Острова се свива през второто тримесечие

Ръстът на онлайн търговията притиска класическите ритейлъри, а бизнесът се оглежда за офиси извън Великобритания заради напускането на ЕС

11:22 | 27.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на бизнес имоти под наем във Великобритания отслабва за периода април-юни на фона на тревогите на бизнеса заради неяснотите около Brexit и възхода на онлайн търговията, която притиска търговците, показват данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS), цитирани от Ройтерс.

Индексът, който отразява динамиката на търсенето на площи за наемане, се понижава до -2 пункта за второто тримесечие на 2017 г., което е най-ниската стойност от третото тримесечие на 2012 г.

Пазарът на бизнес имоти се радваше на добро начало на годината и едва ли е изненадващо, че точно сега се прояви тази тенденция, посочват от RICS. Това се държи на спънките пред икономиката и на политиката, допълва се в становище на Института.

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) принуди големите банки да обмислят преместване, за да не изгубят правото си да оперират на единния пазар. Провалът на премиера Тереза ​​Май да спечели мнозинство на извънредните избори също поставя под съмнение възможността правителството да преговаря за плавен преход.

RICS посочва, че колебанията на наемателите не се ограничават само до Лондон.

Икономиката на Великобритания отчита ръст от 0,3% през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината растежът достигна 0,2%, показват официалните данни. Това е най-слабото начало на годината от 2012 г., подчертава информационната агенция.

Потребителите продължават да свиват разходите си заради ръста на инфлацията. Това допълнително увеличава предизвикателствата пред търговците, което се отразява и на площите.

Ръстът на онлайн търговията обаче подкрепя засиленото търсене на складови площи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още