Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търсенето на логистични имоти в ЕМЕА бележи ръст от 50% през първото полугодие

Ожесточената конкуренция за складови площи и недостатъчното предлагане ще определят случващото се на пазара до края на годината

Търсенето на логистични имоти в ЕМЕА бележи ръст от 50% през първото полугодие

Снимка: Ройтерс

Търсенето на индустриални и складови площи в страните от Европа, Близкия изток и Африка е нараснало с 50% през първото полугодие на 2018 г., сочи доклад на Colliers International.

„Свободните площи остават малко през разглеждания период със средни стойности за региона от 5,7% и под 3% в градове като Мюнхен, Букурещ, Копенхаген, Прага и Барселона“, казва Деймиън Харингтън, директор проучвания в Colliers ЕМЕА.

„В резултат на активното търсене усвоените площи намаляват от 54% през второто полугодие на 2017 г. до 46% през първото на 2018 г. Този ръст на търсенето би могъл да бъде и по-висок, ако нямаше такъв недостиг на качествени модерни площи, които да се предложат на бъдещи ползватели“, допълва Харингтън.

Още по темата
Строителството в сегмента не е голямо, въпреки подобряването на конюнктурата в сравнение с края на 2017 г. и делът на пазарите, на които се регистрира спад по отношение на проектите в строеж, намалява от 40% на 32%. Ситуацията в отделните региони обаче е различна – в някои области на Централна и Източна Европа като централната част на Полша се наблюдава значителна строителна активност, докато в определени градове в Западна Европа, например Стокхолм, Мюнхен и Берлин, площите в строеж са под 100 хил. кв.м.

Въпреки стабилизирането на наемните нива, ограниченията, свързани с броя на проектите в строеж и наличните свободни площи, благоприятстват за това пазарът да бъде доминиран от наемодателите. Това е факт при 41% от пазарите към края на първото полугодие на 2018 г.  в сравнение с 31% за последните две години. Делът на неутралните пазари остава почти без промяна от 2016 г. насам – 41%. С това развитие пазарите, доминирани от наемателите, намаляват до 18%.

Ожесточената конкуренция за складови площи и недостатъчното предлагане ще продължи да определя случващото се в сегмента през оставащата част от годината, а вероятно и през следващата, прогнозират от Colliers.

„Наемателите в този сегмент в държави като Германия и страните от Бенелюкс и Скандинавия трябва да бъдат готови за последващо повишаване на наемните нива. В градове като Щутгарт, Мюнхен, Барселона и Будапеща здравословното търсене ще се сблъсква с ограниченото предлагане, но в други, например Лодз в Полша, активното строителство на нови проекти ще възпрепятства ръста на наемните нива“, коментира Харингтън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна Европа