Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търсенето на офис площи в Европа се очаква да се ускори

Наемите на първокласните площи ще се повишат на редица пазари, прогнозират от консултантската компания CBRE

Корпоративните офис наематели се очаква да се завърнат на пазара в Европа с нови изисквания към площите тази година, сочат последните данни на консултантската компания CBRE.

В идните месеци пазарът на офис наеми ще бъде подкрепен от подобряващите се икономически условия, които водят до ново търсене на офис площи в Европа, прогнозира Ричард Холбъртън, старши директор „Проучвания в Европа, Близкия изток и Азия“ в компанията.

„Не е тайна, че през последните години корпоративните наематели бяха ограничени от строги стратегии за управление на разходите заради икономическото забавяне“, коментира той, цитиран от PropertyEU. „В резултат на това видяхме свиване в общото усвояване на офис площи в Европа, като основните тенденции на пазара на бизнес имоти бяха консолидация, спестявания на разходи и рационализиране на дейността. Сега нещата се променят в синхрон с подобряващата се икономическа среда, което очакваме да окаже съществено влияние върху офис пазара тази година.“

Наемите на първокласни офиси се очаква да се повишат на редица пазари заради засилването на търсенето от страна на компаниите да наемат или придобият площи.

Ограниченото предлагане на висококачествени офиси и растящото доверие на наемателите се очаква да доведе до ръст на наемите на първокласни площи на повече пазари. Това вече се наблюдава на някои от по-силните пазари, като Лондон например, където в Уест Енд е регистрирано повишение от 5% на наемите на първокласни офиси до 105 паунда на кв. фут (около 1400 евро за кв. м) годишно  през първото тримесечие.

В Амстердам и Мюнхен са отчетени увеличения на наемите от по 1,5% през същия период, като и в двата града се наблюдава търсене на сгради с добре оборудвани офис площи и високо ниво на предлаганите удобства за служителите. В резултат на това в центъра на Мюнхен свободната наличност е едва 35 хил. кв. м, което доведе до ръст на първокласните наеми от 5% спрямо година по-рано до 33 евро на кв. м за месец.

Тази тенденция далеч не е ограничена само в Западна Европа. В скандинавските градове Осло и Стокхолм също се наблюдава сходен модел, като и на двата пазара е отчетен ръст на първокласните наеми от 5,2% и 2,3% съответно за същия период.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова
Още по темата: По света офиси офис площи

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Френските пристанища се задъхват под двойния удар на пандемията и стачките