IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на студентски жилища в Европа привлича инвеститорите

Великобритания остава най-ликвидният пазар на Стария континент в сегмента

16:53 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg

Европейският пазар за студентски апартаменти се променя бързо. Докато пред 2016 г. много професионалисти в сферата на недвижимите имоти бяха убедени, че студентските жилища са нишов сегмент, само две години по-късно броят на сделките нарасна значително, а активността все повече е свързана с институционални, често паневропейски играчи, пише онлайн изданието Property-Magazine.EU.

През 2021 г. сегментът ще бъде белязан от продължаващия жилищен бум, но също и от множество ограничения заради пандемията от COVID-19. Но в рамките на европейско проучване на студентските жилища през 2021 г. Catella Resesarch не е успяла да открие сериозни причини за песимизъм.

„За настоящата година очакваме инвеститорите да запазят голямото си желание да инвестират. Те често не проявяват особен догматизъм, защото търсенето от местните жилищни пазари се усеща ясно от операторите на имоти. Търсенето на временни жилища продължава да е силно“, коментира проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на изследванията в Catella Group.

Към момента лидер по брой студенти е Германия с 2,891 млн., следвана от Франция с 2,725 млн. и Великобритания с 2,532 млн.

Великобритания има най-висок дял чуждестранни студенти с 22%. Те имат повишена необходимост от жилища, но също така са най-засегнати от ограниченията за пътувания заради COVID-19.

Великобритания има и най-голям дял от студентските жилища в Европа с 26%, следвана от Дания с 22% и Швеция с 20%. Най-малко предлагане има в Италия и Португалия със съответно 4% и 5%.

Великобритания е лидер и в сделките със студентски жилища през 2019-2020 г. с 96 250 легла, като по традиция остава най-ликвидният пазар в Европа в този сегмент, следвана от Франция (9000 легла), Германия (6100 легла) и Испания (5700 легла).

Ясно е, че ще има живот след онлайн лекциите. Студентските жилища като клас активи отчитат стабилен растеж през последните десет години. Средната цена на стая е нараснала до 144 хил. евро на година през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още