IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber - новата опция на брокерите на имоти в Сингапур

Жилищният пазар в Сингапур е все по-труден, затова брокерите избират други професии

12:25 | 06.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато Били Лох стартира като брокер през 2008 г., неговата професия е смятана за път към забогатяването в Сингапур. В момента той трябва да знае пътищата в целия град, за да може да си плаща сметките.

50-годишният Лох е шофьор, работещ с Uber Technologies в Сингапур, където правителството охлажда пазара на имоти, а цените на имотите са в най-дългата си губеща серия от 17 години насам. Обемът на сделките пък е спаднал с около две трети от 2012 г. насам. След като преживява половин година, без да сключи нито една сделка, Лох се насочва към шофирането и печели средно по 3 хил. сингапурски долара (2115 щатски долара) месечно - една десета от комисионата от 30 хил. сингапурски долара, която би получил от продажбата само на едно жилище във времената, в които пазарът беше в разцвет.

“Пазарът се забави заради мерките за охлаждането му”, посочва Лох, докато кара Toyota Corolla, която отдава под наем от октомври насам, когато започва да кара за Uber. “Нямаме друг избор, трябва да печелим, за да свързваме двата края”.

Въпреки че брокерите на недвижими имоти често работят на различни места, защото бизнесът е цикличен, ситуацията в Сингапур изглежда особено тежка. Цените на жилищата спаднаха с най-много от всички големи пазари в света през миналата година. След седем години на държавна намеса в цените на втория най-скъп пазар на жилища в Азия, спадът в продажбите се оказва удар за брокерите, не толкова самите цени.

През тази година се очаква спадът да се задълбочи, ето защо група от брокери на недвижими имоти в Сингапур предлага курсове и помага на други агенти да се обучават за работни места като управление на недвижима собственост, които да им помогнат да допълнят доходите си.

Цените на жилищата в Сингапур се свиха с 4,3% през 12-те месеца, завършили на 30 септември. Спадът е по-голям от този в Хонконг, Китай, Япония и Австралия, сочи Knight Frank Global House Price Index, който следи 55 жилищна пазара по цял свят.

През изминалата година са продадени само около 7 хил. нови жилища в Сингапур според SLP International Property Consultants. Продажбите съвпадат с нивата от 2014 г., въпреки че са спаднали наполовина от 2013 г. насам и с около 68% от 2012 г. насам.

Услуги като Uber, която започна да оперира в Сингапур през 2013 г., и GrabCar, друга подобна частна услуга, създадена миналата година, привличат все по-голям брой брокери на недвижими имоти на фона на лошите перспективи за пазара. Броят на колите, които се ползват за превоз на пътници от частни компании като Uber, са се увеличили с 51% за 12-те месеца до ноември до общо 27 988 според статистиката на местните власти.

Най-често с този бизнес се заемат хора, които са или брокери на недвижими имоти, предприемачи или такива, които се занимават с продажби, твърди Лим Кел Джей, регионален ръководител на GrabCar. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още