IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Задава се нов жилищен балон в цял свят

Най-застрашен от нов балон на цените на имотите се оказва Лондон, следван от Хонконг и Сидни

17:49 | 29.10.15 г. 9
<p>
	Лондон.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: архив Ройтерс

Дали историята от близкото минало ще се повтори отново? Само осем години след кризата с високорисковите ипотеки в САЩ банките предупреждават за нов риск от ценови балони на пазарите на недвижими имоти в цял свят, коментира CNBC.

В четвъртък UBS заяви, че недвижимите имоти във всички европейски градове в момента са над реалната им оценка, като Лондон е най-надцененият пазар на Стария континент и градът с най-голям риск в света за нов жилищен балон.

„Индексът на UBS – Global Real Estate Bubble Index, както и други показатели, показват риск от значителна ценова корекция, ако основите на инвестициите в недвижимите имоти се влошат“, предупреждава банката в глобалния си доклад за недвижимите имоти.

Цените на жилищата в Лондон, в реално изражение, са с 6% над предишния си пик през 2007 г., като пазарът на недвижими имоти в столицата се развива изолирано от останалата част на Обединеното кралство и без връзка с доходите на местните домакинства, твърди UBS.

Градът е най-малко достъпният в света, с изключение на Хонконг, като според UBS това е вторият най-вероятен град за поява на имотен балон.

„Сегашните оценки до голяма степен се дължат на чуждестранното търсене (на имоти в Лондон) и търсенето от хора, преследващи сигурни инвестиции. Световните геополитически рискове и високите оценки на имотите в азиатските градове също са помогнали за покачването на цените на жилищата в Лондон до нови висоти“, казва UBS.

“Местните купувачи също са допринесли за поскъпването“, добавя банката, подчертавайки примамливата доходност от жилища, купувани за отдаване под наем, и продължителния ръст на населението.

Макар че разходите за жилища в Лондон са добре известни, за европейците може да се окаже изненадващ фактът, че Амстердам е втори на континента в класацията за най-възможен жилищен балон. За германския финансов център Франкфурт банката казва, че „става все по-надценен“, като Женева, Цюрих и Париж следват същата тенденция.

Според UBS след Лондон и Хонконг Сидни е на трето място в света като най-надценен град – твърдение, повторено и от RBS.

По-рано този месец Deutsche Bank също предупреди за бум на световните цени на имотите вследствие на меките парични политики в цял свят, като централните банкери в Япония и Европа обмислят допълнителни стимулиращи мерки.

И UBS, и Deutsche Bank обаче смятат, че недвижимите имоти в американските градове са до голяма степен оценени правилно, дори в Ню Йорк. Единствено Сан Франциско е изключение, според UBS, като цените там са подхранени от чуждестранното търсене и бързоразрастващата се икономика на Силициевата долина. Оценката за Чикаго от друга страна е, че цените на имотите в града са твърде ниски.

Няколко развиващи се пазара също се включват към ралито, като цените на жилищните имоти в Индия, Турция, Унгария, Филипините и Тайланд са се повишили рязко през първите три месеца на годината, твърди Bank for International Settlements (BIS).

Изключение от правилото са страни като Франция, Гърция и Италия, където реалните цени на жилищата като цяло отбелязват спад през първото тримесечие на 2015 г. Китай и Русия също отчитат сериозен срив на цените, твърди BIS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Или по просто казано - не искам да си купувам нова кола само защото в новата ще е използвана повече пластмаса. Пък и мита за по ново поколение с по екологично чисти двигатели използващи хетрол нещо рухна. Японците се опитват да отворят пазар за коли с горивни клетки и то не е защото се надяват някой да продължи да им купува петролните коли, а защото виждат че пазара просто се е наситил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Морето от пари заля развиващите се и те сега са в състояние на развинтени икономики. В Китай балона е най страшен и не имотния а индустриалния, Света не се нуждае от толкова голяма индустрия и пазарите са наситени с това което съвременнотото технологично ниво може да създаде.Трябва да мине време нивото да се промени за да се появи интерес от тази нова индустриална продукция.Или както се казва - хората вече си купиха каквото им трябваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
В Китай е най-страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
scott
преди 8 години
Вече е време ФЕД да научи бълтарски.У форома им пишем образни сравнениа, *** не отбират....НАЧИ, Все едно са направили чоуек, който страда от вече едномесечен запек. И вместо да му дават слабително - измислат нови протеини, стероиди, че и метамфетимини за зълъгалка на мозъка и притъпеване на дисконфорта.... НЕМА НАЧИН ДА ПРОКАРАШ РЪНЪТА НАДОЛЕ БЕ! ЧЕРВАТА ВЕЧЕ ЗАЛЕПНАХА. И СЪГЪ ФЕД СИ МИСУИ, ЧЕ ДЪРЖИ КОНТРОЛЪТ И ТОЙ ШЕ КАЖЕ КОГА ШЕ ПУСНЕ СЛАБИТЕЛНОТО.... ама телото вече не бачка. Ше ми стане кеф да се нръсне тумбака и сърцето. а най-вече да изригне през гърлото и да взриви мозъкъ - ТОВА МОРЕ ОТ ПАРИ.....пускай атомъ. и сичко наново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Въпросът е в това че почти нулевите лихви са най големия балон, защото закрепят несъстоятелни и лишени от смисъл финансови институти който при малко лихва ще трябва да ударят кепенци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Въпросът е в това че почти нулевите лихви са най големия балон, защото закрепят несъстоятелни и лишени от смисъл финансови институти който при малко лихва ще трябва да ударят кепенци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Hermes73
преди 8 години
UBS казва част от истината,след Q всичко без суровините е балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Не баш:***.theguardian.com/society/2014/jul/25/poor-doors-segregation-london-flats
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Естествено че пазарите на имоти са балони, точно такива във всички сектори създават 7г.+ на почти нулеви лихви и печатане на пари от въздуха. Въпроса е само кога ще започнат да се пукат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още