IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укротява ли се строителният бум в Дубай?

Много проекти в емирството бяха възродени през тази година, но строителите подхождат внимателно

18:23 | 28.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Дубай отдавна привлича вниманието с амбициозни проекти, които превърнаха емирството във водещ финансов център и една от най-активните строителни площадки в света. Зад глъчката и крановете обаче се вижда засилващата се сдържаност сред строителните компании на фона на по-ниските цени на петрола, които оказват натиск върху покупателната способност в целия регион, пише Bloomberg.

“Наистина няма как да предвидим бъдещето“, коментира Мохамед Алабар, председател на борда на директорите на Emaar Properties PJSC, строителят на най-високата сграда в Дубай и в света. „В момента бизнес се прави буквално „на пръсти“ и много внимателно, тъй като средата се променя непрекъснато“, посочва той.

Икономическият растеж на Обединените арабски емирства (ОАЕ), в които се включва и Дубай, се очаква да е най-бавният от 2010 г. насам заради спада на цените на петрола. За цените на жилищата прогнозите също не са оптимистични – очаква се около 7% спад през тази година, който да се ускори до 10% догодина.

През тази година в Дубай бяха обявени доста повече строителни проекти в сравнение с миналата. Сред тях е и The Mall of the World – проект, който се предвиждаше да се състои от 100 хотела и най-големия търговски център в света. Строителят обаче - Dubai Holding, още не е обявил конкретна дата за започването му.

Анализатори коментират, че все още някои проекти се реализират с цел задоволяване на нишово търсене. Ръстът на пазара на труда обаче се забавя, заради което се очаква и спад на търсенето, който ще засегне най-вече проектите в горния ценови сегмент.

Дори и Nakheel – компанията, която стои зад амбициозния проект за изкуствен остров Палмата, проявява вече голямо внимание при строителството. Затова и компанията се насочва към специфични нишови проекти, а останалите вероятно ще бъдат замразени.

Не за първи път Дубай се сблъсква със замразяване на мащабното строителство. Емирството преживя изключително тежка криза заради световната финансова криза от 2008-2009 г. Оттогава централната банка затегна правилата за кредитиране, удвоени бяха и данъците при продажбите на имоти, за да се отсеят спекулантите на пазара.

Повечето от новите жилищни проекти няма да бъдат готови преди 2020 г., още повече, че пазарът има достатъчно запаси за усвояване дотогава, коментират от консултантската компания JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още