Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Умните градове в Азия опитват да балансират технологиите с нуждите на гражданите

Само в Китай инициативите за умни градове са над 500

Умните градове в Азия опитват да балансират технологиите с нуждите на гражданите

Снимка: Pixabay.com

Инициативите за умни градове в Азиатско-тихоокеанския регион няма да достигнат потенциала си, ако се съсредоточат само върху осигуряването на най-съвременни технологии, без да обръщат достатъчно внимание на нуждите и преживяванията на гражданите, показва ново изследване на консултантската компания JLL, цитирано от онлайн изданието World Property Journal.

Авторите на доклада, които са събрали мнения от 30 експерти в областта на технологиите, имотите и управлението, разкриват предизвикателствата, пред които са изправени нарастващият брой умни градове в Азиатско-тихоокеанския регион и по света. Те също така подчертават възможността за възприемането на по-човешки подход към развитието на умни градове, който насърчава включването, ефективността, устойчивостта и прозрачността.

Китай развива проекти за над 500 умни града, а индийското правителство има петгодишен план за създаването на сто умни града между 2017 и 2022 г. Сингапур напредва в развитието на визията си Smart Nation, която прие през 2014 г., а миналата година беше обявен инвестиционен фонд между страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия – бел. ред.) и Австралия в подкрепа на умните градове в региона.

Но макар в света да са обявени над 1000 инициативи за умни градове, само 15 имат обхватна стратегия, която включва подробни цели. От тях само осем предлагат конкретни планове, които са готови за задействане. Докладът анализира причините, поради които толкова много проекти за умни градове се развиват толкова бавно.

Още по темата

Бюрокрацията е една от ключовите спънки. Тъй като градовете са големи и сложни, инициативите за умни градове могат да успеят, само ако правителствата са отворени за експерименти и искат да инвестират време и ресурси за поучаване от грешките.

„За да изпълним обещанието за умни градове, трябва да започнем да се съсредоточаваме не толкова върху технологиите, колкото върху това как да ги използваме, за да направим живота на хората по-добър. Смятаме, че имотите могат да са свръзката между хората, които са тъканта на градовете, и дигиталната инфраструктура, която все повече движи градската ни среда. Време е имотната индустрия да се намеси“, смята Джеръми Кели, директор на отдел „Глобални изследвания“ в JLL.

Макар често да е смятана за изостанала в технологично отношение, имотната индустрия сега приближава повратна точка с бърз ръст на проптех, или сближаването на имотите и технологиите. Стимулиран от инерцията на умните градове, проптех предлага осезаеми, краткосрочни решения на проблемите от градското развитие, подобряването на устойчивостта на градовете, възможностите за вземане на решения и прозрачността.

Докладът на JLL определя редица области, в които проптех може да окаже такова въздействие – от фазата на строителството до фасилити мениджмънта проптех носи осезаеми ползи под формата на подобрена ефективност за обитателите на сградите и по-висока стойност за инвеститорите, казва се в доклада на JLL.

„Нашето изследване показва, че имотите са ключов елемент за бъдещето на умните градове и нашите клиенти ни питат как могат да са сигурни, че сградите, които обитават, или в които инвестират, са готови за бъдещето“, казва д-р Меган Уолтърс, ръководител на отдел „Изследвания за Азиатско-тихоокеанския регион“ в JLL. „Ние смятаме, че чрез създаването на сгради, които комбинират технологии и човешки преживявания, те ще оперират по-ефективно за обитателите и могат да донесат бонус за инвеститорите благодарение на по-ниските оперативни разходи и по-добрата доходност“, допълва Уолтърс.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Плаващи хотели ще приютяват посетителите по време на Олимпийските игри в Токио