Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Усвояването на гъвкавите офис пространства в Европа се забавя

Краткосрочните перспективи пред споделените офиси са облачни, но в по-дългосрочен план се очаква търсенето да расте

Усвояването на гъвкавите офис пространства в Европа се забавя

Снимка: Mike Short/Bloomberg

Темпът на усвояване на т.нар. гъвкави работни пространства (споделени офиси) в Европа се забавя през първото тримесечие, показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Делът на усвоените споделени офиси на Стария континент достига 5% от всички през първото тримесечие спрямо 9,5% в края на 2019 г., сочат данните.

Секторът се разширява експоненциално от 2017-2019 г. и вече достига зрялост, тъй като големите доставчици стават по-малко експанзионни, посочват анализаторите.

Лидер по темпове на усвояване на гъвкави офис площи през първото тримесечие на тази година е Париж с 25,6%, следван от Лондон сити с 23%, Барселона с 18,1% и Уест Енд в Лондон с 15%.

От консултанта уточняват, че данните показват влиянието на пандемията в нейното начало в Европа. „Наблюдаваме как големите играчи – като WeWork и IWG, преустановяват отварянето на нови локации и се съсредоточават върху намаляването на разходите. Това отваря пространство за по-малки оператори, които са по-гъвкави“, коментира Ери Мицостергиу, анализатор в Savills.

Още по темата
„На някои места, които са популярни за по-гъвкава работа - например Лондон, Париж и Барселона, бихме могли да твърдим, че постоянният недостиг на качествено налично пространство отчасти е виновен за намаляване на усвояването. Дали пазарите ще бъдат дългосрочно засегнати от вируса Covid-19 – това предстои да видим“, допълва тя.

Много от операторите на споделени офиси в Европа продължиха да работят по време на икономическата блокада. Заетостта на площите обаче пада под 20% за периода януари-март. Частните офиси са в частична експлоатация, наблюдава се и рязък спад на търсенето поради опасенията за здравето и безопасността.

Според последното глобално проучване на настроенията сред операторите на споделени работни пространства, осъществено от Workthere – експертът по гъвкави офиси на Savills, очакванията са заетостта да падне до 71% в края на май в сравнение с 83% преди пандемията.

С поглед към бъдещето обаче перспективите за сектора през следващите 12 месеца са положителни. Според проучването на Workthere 62% от операторите са оптимисти за това как ще се развият нещата в следващата година.

„Във времена на несигурност гъвкавостта ще бъде търсено решение, тъй като бизнесът няма да търси дългосрочен наем. Освен това, с повече хора, работещи редовно от вкъщи, компаниите получават повече избор измежду традиционните и гъвкавите офис пространства. Това може да доведе до по-голямо търсене на споделени офиси и места извън централните градски зони, които са близо до удобни транспортни връзки“, коментира Джесика Олдърсън, глобален изследовател в Workthere.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти