IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвояването на гъвкавите офис пространства в Европа се забавя

Краткосрочните перспективи пред споделените офиси са облачни, но в по-дългосрочен план се очаква търсенето да расте

16:24 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mike Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mike Short/Bloomberg

Темпът на усвояване на т.нар. гъвкави работни пространства (споделени офиси) в Европа се забавя през първото тримесечие, показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Делът на усвоените споделени офиси на Стария континент достига 5% от всички през първото тримесечие спрямо 9,5% в края на 2019 г., сочат данните.

Секторът се разширява експоненциално от 2017-2019 г. и вече достига зрялост, тъй като големите доставчици стават по-малко експанзионни, посочват анализаторите.

Лидер по темпове на усвояване на гъвкави офис площи през първото тримесечие на тази година е Париж с 25,6%, следван от Лондон сити с 23%, Барселона с 18,1% и Уест Енд в Лондон с 15%.

От консултанта уточняват, че данните показват влиянието на пандемията в нейното начало в Европа. „Наблюдаваме как големите играчи – като WeWork и IWG, преустановяват отварянето на нови локации и се съсредоточават върху намаляването на разходите. Това отваря пространство за по-малки оператори, които са по-гъвкави“, коментира Ери Мицостергиу, анализатор в Savills.

„На някои места, които са популярни за по-гъвкава работа - например Лондон, Париж и Барселона, бихме могли да твърдим, че постоянният недостиг на качествено налично пространство отчасти е виновен за намаляване на усвояването. Дали пазарите ще бъдат дългосрочно засегнати от вируса Covid-19 – това предстои да видим“, допълва тя.

Много от операторите на споделени офиси в Европа продължиха да работят по време на икономическата блокада. Заетостта на площите обаче пада под 20% за периода януари-март. Частните офиси са в частична експлоатация, наблюдава се и рязък спад на търсенето поради опасенията за здравето и безопасността.

Според последното глобално проучване на настроенията сред операторите на споделени работни пространства, осъществено от Workthere – експертът по гъвкави офиси на Savills, очакванията са заетостта да падне до 71% в края на май в сравнение с 83% преди пандемията.

С поглед към бъдещето обаче перспективите за сектора през следващите 12 месеца са положителни. Според проучването на Workthere 62% от операторите са оптимисти за това как ще се развият нещата в следващата година.

„Във времена на несигурност гъвкавостта ще бъде търсено решение, тъй като бизнесът няма да търси дългосрочен наем. Освен това, с повече хора, работещи редовно от вкъщи, компаниите получават повече избор измежду традиционните и гъвкавите офис пространства. Това може да доведе до по-голямо търсене на споделени офиси и места извън централните градски зони, които са близо до удобни транспортни връзки“, коментира Джесика Олдърсън, глобален изследовател в Workthere.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още