IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пхенян откриха нов жилищен комплекс с небостъргачи

Откриването е част от тържествата по случай 105-тата годишнина от рождението на основателя на комунистическата севернокорейска държава Ким Ир-сен

18:17 | 13.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун откри днес комплекс от жилищни блокове небостъргачи, предадоха AP и БТА.

Над 100 хил. души се събраха за тържественото събитие. Ким Чен-ун пристигна с черна лимузина и се качи на покрития с червен килим подиум за церемонията, за да пререже лентата, но не произнесе реч.

Откриването на комплекса е част от тържествата по случай 105-тата годишнина от рождението на основателя на комунистическата севернокорейска държава Ким Ир-сен - дядо на днешния лидер. За КНДР това е най-голям празник. В събота се очаква голям военен парад в Пхенян.

AP отбелязва, че въпреки високото напрежение между Пхенян и САЩ положението в столицата на Северна Корея изглежда необичайно спокойно. Хиляди жители на града се събират всеки ден на репетиции за участието си в масовите прояви и за многолюдни улични партита. Властите в Пхенян са поканили голям брой чуждестранни медии да отразят събитията за рождения ден на Ким Ир-сен.

Премиерът на КНДР Пак Пон-чжу каза, че новооткритият жилищен комплекс "въплъщава най-новите постижения на архитектурната наука и технология, включително соларни и геотермални технологии, екологични покриви и стени". Небостъргачите в комплекса достигат 70 етажа и са издигнати за малко повече от година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 7
Ivel
преди 6 години
ББ може само да си мечтае да реже лентички на такива небостъргачи, и тия ни отвяха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Ivel
преди 6 години
ББ може само да си мечтае да реже лентички на такива небостъргачи, и тия ни отвяха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още