IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Португалия замразяват наемите на жилища до един месец след края на пандемията

Защитаващи жилищните права групи предупреждават, че мярката може да доведе до жилищна криза в страната

14:19 | 03.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Парламентът на Португалия одобри замразяване на наемите за уязвими домакинства и малки фирми с ограничени ликвидни средства по време на пандемията от коронавирус, но правозащитни групи предупредиха, че мярката може само да забави задаващата се жилищна криза, предава Ройтерс.

Тя замразява наемите до един месец след края на извънредното положение. След това от наемателите се очаква да платят дължимото на месечни вноски до една година.

Право да се възползват от замразяването на наемите ще имат домакинства, чиито приходи са намалели с от 20% нагоре спрямо предходния месец или същия период на миналата година, и тези, които заделят поне 35 на сто от приходите си за наем.

Извънредното положение беше обявено на 18 март и вчера беше удължено с 15 дни. Не е ясно колко време ще продължи, но премиерът Антониу Коща заяви в сряда, че ограничителните мерки може да са в сила месеци наред, тъй като се очаква страната да се доближи до плато на новите случаи на коронавирус в края на май.

Активисти определиха мярката като „недостатъчна“. Въпреки че цените на наемите може да намалеят след пандемията, тъй като търсенето на ваканционни имоти под наем изчезва, групи, защитаващи жилищните права, твърдят, че приходите вероятно няма да се възстановят достатъчно бързо, за да могат хората да изплатят дълга.

„Загубата на приходи заради пандемията засяга семейства, които вече са в лоша форма“, съобщиха в съвместно комюнике две от най-големите жилищни групи в страната Stop Despejos и Habita.

„Когато извънредното положение приключи, ще се сблъскаме с икономическа криза. Как хората без работа ще започнат да плащат наема отново?“, питат те.

Наемите скочиха рязко в Португалия през последните години заради ръста на ваканционните апартаменти и противоречиви програми като „златна виза“, предоставящи гражданство на купувачи на имоти, които не са граждани на страна членка на ЕС, а заплатите останаха почти непроменени.

Една четвърт от населението е на най-ниската минимална заплата в Западна Европа от едва 635 евро на месец, а спестяванията на домакинствата са приблизително 4,9%, едно от най-ниските равнища в Европа по данни на Евростат.

Миналата седмица правителството и централната банка прогнозираха рецесия и ръст на безработицата през 2020 г., тъй като пандемията предизвиква спад на частното потребление, инвестициите и износа.

Група адвокати, предоставящи безплатни правни консултации на засегнати от кризата хора, се страхуват от вълна от принудителни извеждания на наематели от домовете им, след като правителството отмени замразяването на наема, а собствениците започнат да си искат дължимото.

„Тази криза с пандемията застрашава правото на хората на работа и жилище. Очакваме жилищна криза. Това ни тревожи“, казва Вашку Барата от групата Plataforma Solidaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още