Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

В САЩ замразяват принудителните извеждания на хора от дома им

Мярката ще важи за срок от 60 дни

В САЩ замразяват принудителните извеждания на хора от дома им

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Жилищните компании Fannie Mae и Freddie Mac и министерството за жилищно и градско развитие планират да замразят принудителното извеждане на хора от дома им заради неплатени вноски по ипотечен кредит. Мярката се прибавя към агресивния отговор на федералните власти в помощ на американците, които пострадаха тежко заради икономическите проблеми, предизвикани от коронавируса.

Ипотечните гиганти Fannie и Freddie, които управляват ипотечни кредити на стойност около 5 трлн. долара, ще спрат принудителните извеждания за 60 дни, съобщи регулаторът им, Федералната агенция за жилищно финансиране (ФАЗФ). Отделно от това американският президент Доналд Тръмп съобщи, че министерството за жилищно и градско развитие ще замрази принудителните извеждания до края на април.

ФАЗФ разширява и облекченията при плащанията на ипотечни кредити от потребители, които се нуждаят от тях, защото са застрашени да загубят работата и доходите си, тъй като пандемията от коронавирус затваря бизнеси и спира развитието на американската икономика. Директорът на ФАЗФ Марк Калабриа заяви, че Fannie и Freddie също ще спрат принудителните извеждания от имоти за 60 дни, за да предотвратят растящите рискове за здравето с оставянето на американци на улицата на фона на разпространението на вируса.

Извънредно положение

„Замразяването на принудителните извеждания позволява на собствениците на жилища да останат в дома си по време на извънредното положение“, каза Калабриа в комюнике.

Още по темата
Той призова заемателите, засегнати от коронавируса да се обърнат към компаниите им, предоставящи услуги по ипотечното кредитиране, възможно най-скоро и добави, че Fannie и Freddie работят с такива компании за предоставянето на помощ.

Решението на министерството за жилищно и градско развитие ще помогне на 8,1 млн. домакинства с ипотеки, които са застраховани от Федералната жилищна администрация (ФЖА). Тя позволява заематели, които имат относително нисък кредитен рейтинг, да получават жилищни заеми при малки първоначални вноски. Програмата е предпочитана от купувачи на първо жилище.

„Милиони американци са изправени пред значителни финансови затруднения заради пандемията от коронавирус, което означава, че някои хора няма да имат доходи“, заяви министърът на жилищното и градското развитие Бен Карсън пред репортери в сряда. „Затова решихме да направим опит да спрем прилива с мораториум върху принудителните извеждания“, допълни той.

Забавяне на плащания

ФАЗФ съобщи по-рано този месец, че Fannie и Freddie щ позволят забавяне на плащанията на заематели, пострадали от коронавируса. Това ще позволи замразяване на плащанията по ипотечни кредити до една година за засегнатите заематели, допълни същият източник.

Калабриа уточни, че регулаторът не предоставя ипотечна ваканция за притежателите на жилище, които могат да правят плащания. Той допълни, че даването на американците на широко изключение от правилата за плащане на ипотечните им кредити ще извади от играта Fannie и Freddie.

Двете агенции не отпускат заеми. Те купуват ипотечни кредити от банки и други кредитори и ги превръщат в ценни книжа. Тези книжа имат гаранции, които защитават инвеститорите от риска от спиране на плащанията от притежателите на жилища. Този процес е от изключителна важност за американския жилищен пазар, защото поддържа притока на финансиране.

Отложено правило

Федералното правителство контролира Fannie и Freddie от финансовата криза през 2008 г., когато те имаха сериозни затруднения заради срива на жилищния пазар. След като получиха 191 млрд. долара от пари на данъкоплатците, за да оцелеят, компаниите отново излязоха на печалба и са платили дивиденти за над 300 млрд. долара на федералния резерв.

Администрацията на Тръмп иска да освободи Fannie и Freddie от хватката на властта и Калабриа работи по правило, което ще определя колко капитал трябва да имат компаниите, за да бъдат защитени от нов срив на жилищния пазар, който ще доведе до значителни загуби. Смята се, че регулацията е ключова стъпка за прекратяване на федералната опека над Fannie и Freddie.

Калабриа заяви в сряда, че коронавирусът е принудил ФАЗФ да отложи предлагането на нови капиталови изисквания до края на май, защото представители на агенцията не могат да провеждат срещи с външни страни за обсъждане на правилото.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти