IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната война заплашва Швеция с нов имотен балон

Централната банка на страната разхлабва паричната политика, но така може да насърчи и без това задлъжнелите домакинства да поемат още дългове

12:45 | 23.03.15 г.
Валутната война заплашва Швеция с нов имотен балон

Централната банка на Швеция отново е заложник на валутната война. Действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да преборят дефлацията, но може да предизвикат нов имотен балон в скандинавската страна, пише Ройтерс.

Riksbank се опасява, че силната шведска крона на валутните пазари ще обърне доскоро засилващата се тенденция за ръст на потребителските цени. Това според централната банка ще възроди перспективите за дефлация.

Ходът на управителя на централната банка Щефан Ингвес представлява видимо преосмисляне на затегнатата парична политика, която банката поддържаше и след кризата. Миналата седмица институцията понижи основната си лихва с 0,15 процентни пункта до -0,25% и обяви, че ще изкупи държавни облигации за още 30 млрд. шведски крони (3,5 млрд. долара).

Опасността обаче се крие в това, че разхлабената парична политика може да насърчи и без това твърде задлъжнелите шведски домакинства да поемат допълнителни дългове.

Спомените от срива на имотния пазар от началото на 90-те години на миналия век е още жив в Швеция, макар и тогава кризата да беше причинена от твърде висока инфлация, отбелязва информационната агенция. Тогава бумът на ипотечното кредитиране предизвика колапса на няколко банки и се наложи намеса на държавата.

Следващото десетилетие мина под знака на стабилизирането на публичните финанси на фона на растяща безработица, която вече се върна до предкризисните равнища.

Ниската инфлация обаче създава сериозни притеснения на централната банка в момент, в който се водят преговори за възнагражденията на около една трета от шведското население.

Бившият министър на финансите на Швеция Андерс Борг коментира, че заради бавната реакция на централната банка на ниската инфлация страната едва ли може да си позволи толкова силна крона. В съчетание с ниските лихви и бързия икономически растеж това може да предизвика балон в цените на активите, особено на имотите.

Стратегията на шведската централна банка може и да проработи, но други по-малки икономики изпитаха сериозни проблеми заради валутната война срещу еврото, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още