Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Великобритания прекратява програма в помощ на купувачите на първо жилище

Според критиците програмата Help to Buy е тласнала цените на жилищата нагоре

Великобритания прекратява програма в помощ на купувачите на първо жилище

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще ограничи, а през 2023 г. ще прекрати програмата си Help to Buy, която помага на купувачите на първо жилище да навлязат на пазара, като им позволява да придобият нов дом с депозит от 5%, съобщава Ройтерс.

В момента хората, които се възползват от програмата, могат да закупят имот на стойност 600 хил. паунда (768 хил. долара) в Англия и да се възползват от държавен заем, равняващ се на максимум 40% от стойността на имота в Лондон и на до 20% за останалата част на страната.

Още по темата

От април 2021 г. ще бъде въведена двегодишна програма, която ще има регионални тавани върху стойността на закупения имот, като те ще бъдат по-ниски от настоящите 600 хил. паунда с изключение на Лондон, съобщи правителството.

Настоящата програма позволява на хората, които закупуват дом, да изтеглят заем, обезпечен с втора ипотека, докато новата програма ще бъде ограничена само до купувачите на първо жилище.

Правителството съобщи, че няма планове да продължи инициативата след март 2023 г.

„Има нарастващ брой продукти с високо съотношение между заем и стойност за купувачите на първо жилище, а броят на наличните жилища продължава да се увеличава“, казва се в официален документ.

Настоящата програма стимулира жилищното строителство и продажбите на много от най-големите предприемачи във Великобритания. Но критиците казват, че правителството е допринесло за повишаването на печалбите и бонусите в някои компании и е тласнало цените нагоре.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам