IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разширява обхвата на понятието “достъпно жилище”

Максималната цена на достъпните жилища става 250 хил. паунда за страната и 450 хил. паунда за Лондон

12:15 | 07.01.16 г.
Великобритания разширява обхвата на понятието “достъпно жилище”

Великобритания разширява обхвата на понятието “достъпно жилище”. В него вече ще попадат всички имоти на стойност до 450 хил. паунда в Лондон – 17 пъти над средната заплата на Острова, и 250 хил. паунда за страната, съобщава FT.

Правителството беше остро разкритикувано за решението. Критиците твърдят, че промяната, която е заложена в законопроекта за жилищното строителство и планиране, ще затрудни контрола по напредъка в изграждането на наистина достъпни жилища.

Британското правителство въвежда понятието “стартови домове”, които ще са предназначени за купувачите на първи собствен дом на възраст до 40 години. Те ще се продават с отстъпка от цената от най-малко 20 на сто от пазарната цена, като горната граница е 250 хил. паунда за страната и 450 хил. паунда за Лондон.

Благотворителната организация Shelter изчислява, че въпросните жилища ще са недостъпни за 98% от хората с ниски доходи, както и за 58% от хората със средни доходи на Острова.

Строителната индустрия обаче приветства промяната, като според фирмите това ще създаде повече възможности за строителите и ще направи проектите още по-жизнеспособни.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън коментира, че хората твърде много се ангажират с дефиниции. Според него определението на “достъпно жилище” трябва да е “жилище, което някой може да си позволи да купи или да наеме”.

Индексите на цените на жилищата на Острова показват резките контрасти на пазара на имоти в страната. Ръстовете на цените – най-вече в Лондон, обаче се забавят през последните месеци, макар че недостатъчното предлагане на фона на засиленото търсене продължава да подкрепя продавачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още