IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания си връща лидерската позиция на пазара на търговски площи в Европа

През второто тримесечие страната е привлякла малко под една трета от всички инвестиции в сегмента

23:54 | 12.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Великобритания си връща лидерската позиция на инвестиционния пазар на търговски площи в Европа през второто тримесечие, показват данни на CBRE, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Пазарът на Острова е привлякъл 3,5 млрд. евро инвестиции, което представлява 27% от общия обем инвестиции в търговски площи в Европа (12,8 млрд. евро към края на юни), изчисляват експертите.

Вторият най-голям пазар е Германия, макар че активността на пазара се свива с 23% на годишна база за периода. Затихването се обяснява с недостига на качествени площи на първо място и повишеното внимание на инвеститорите заради волатилността на пазара на второ място.

И в двете страни инвеститорите вече се насочват към водещите регионални пазари, където има по-голям избор от качествени активи. Във Великобритания например 79% от вложенията са направени извън Лондон, а в Германия инвестициите в шестте водещи града са само 22% от общия обем на инвестициите в търговски имоти в страната.

Със силно представяне през второто тримесечие се отличават пазарите в Централна и Източна Европа. Регионът е привлякъл почти 2 млрд. евро, което е повече от три пъти над инвестициите през второто тримесечие на миналата година, отчита компанията.

Същевременно обаче силният ръст се дължи на една-единствена портфейлна сделка в Полша, която доминира пазара в региона – за активите на Echo Investments, които бяха придобити от Redfine.

Най-активните купувачи на търговски площи в Европа остават инвестиционните фондове. Чуждестранните купувачи представляват 44% от всички инвеститори, като от тях най-активни в търговския сегмент са инвеститорите от Близкия изток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още