IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания си върна позициите на най-голям пазар на бизнес имоти в Европа

Серия от сделки в централен Лондон показва, че инвеститорите са удовлетворени от перспективите пред града като център за бизнес и финанси и след Brexit

11:07 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Серия от големи сделки с недвижими имоти в централен Лондон, осъществени главно от азиатски инвеститори, връща Великобритания на лидерската позиция като най-големия пазар на бизнес имоти в Европа, показват данни на Real Capital Analytics (RCA), цитирани от онлайн изданието ipe.com.

През второто тримесечие на годината във Великобритания са сключени сделки с бизнес имоти в размер на 15,5 млрд. евро – с 12% повече в сравнение със същия период през 2016 г. 

През предходните три тримесечия Германия излезе на първо място като водещ пазар на бизнес имоти в Европа.

Том Лийхи, старши анализатор в RCA, коментира, че изминалото тримесечие е било най-силното за азиатските инвестиции в Европа и Лондон се възползва от това и се налага като най-ликвиден пазар в региона.

Според него цените в централната част на британската столица все още изглеждат атрактивни за азиатските инвеститори, особено след срива на обменния курс на британския паунд след референдума за Brexit.

Данните не включват рекордната сделка за небостъргача, известен като Walkie Talkie. Те ще бъдат отчетени през третото тримесечие.

"Инвестиционните потоци показват, че инвеститорите са удовлетворени от перспективите пред Лондон като център за бизнес и финанси, след като Великобритания напусне ЕС", коментира Лийхи.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа е с 14% по-нисък през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи отчасти на по-лошото представяне на Франция и Скандинавските пазари.

Инвестициите в бизнес имоти във Франция намаляват с 64% за периода до 2,4 млрд. евро. Резултатите се обясняват със затишието на пазара заради президентските избори.

Освен Норвегия всички северни пазари се представят по-слабо през второто тримесечие. В Швеция обемите се свиват с 49% на годишна база до 3,4 млрд. евро, но пък през миналата година имаше голяма сделка, която в голяма степен изкриви резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още