IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам разширява възможностите чужденци да притежават имоти в страната

Мярката бе приета като опит да се стимулира икономиката

18:16 | 26.11.14 г.
<p>
	Изглед от Виетнам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед от Виетнам. Снимка: Ройтерс

Виетнамските депутати приеха закон, разширяващ възможността чужди граждани да притежават имоти в страната. Целта на правителството е да подкрепи проблемния имотен пазар и да доведе до ускоряване на икономическия растеж, предаде Bloomberg.

На чужденците с валидни визи, както и на чуждестранни компании и международни организации, работещи във Виетнам, ще бъде разрешено да купуват къщи и апартаменти, съобщи сайтът на Народното събрание вчера. Сегашният закон ограничава правото на собственост само до чужденци, сключили брак с виетнамски граждани и до онези чужденци, за които се смята, че ще допринесат значително за развитието на нацията.

Законът е най-новият правителствен ход за раздвижване на пазара на недвижими имоти след програма за стимулиране на притежанието на собствени жилища и пакети за жилищни кредити с ниски лихви. Виетнам увеличава усилията си да достигне икономически растеж от 5,8% през тази година и разчиства лошите кредити във финансовата система, някои от които са свързани именно с имотите.

"Това е един много полезен ход, добра промяна на политиката е да се отвори сектора на недвижимите имоти не само за виетнамците в чужбина, но също така и за чужденците", заяви главният икономист на базираната в Хошимин VinaCapital Group Алън Пам. "Той създава образа на отваряне на икономиката към чуждестранни капитали и това може да помогне за проблема с лошите дългове".

"Това прави пазара по-привлекателен за живеещи във Виетнам чужденци, които искат да купят в страната", заяви управляващият директор на базирания в Хошимин отдел на CBRE Group Марк Тоунсенд. "Жилищният пазар вече се подобрява, така че реалните последици може да не се усетят още известно време".

Новите правила също така позволяват максимална чуждестранна собственост от 30% във всеки жилищен блок или 250 къщи в един район.

Броят на непродадените апартаменти във Виетнам е около 17 хил.

Пазарът на недвижими имоти остава замръзнал и е малко вероятно някои части от сектора да се възстановят скоро, заявиха от Световната банка в доклад през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още