Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Властите в Амстердам обмислят да забранят краткосрочните наеми в някои квартали

Градът вече ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до максимум 30 дни в годината

Властите в Амстердам обмислят да забранят краткосрочните наеми в някои квартали

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Амстердам вземат по-твърди мерки в опитите си да запазят добрите условия за живот в града с нови предложения, които може да доведат до категорична забрана на краткосрочните наеми в някои квартали, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Холандската столица проучва дали качеството на живот в някои квартали е подложено на твърде голям натиск, който налага забраната на краткосрочното отдаване на жилища под наем в части на града, става ясно от съобщение преди обсъжданията в общинския съвет по-късно тази година. Забраната може да бъде въведена, ако проучването покаже, че наистина има такъв натиск.

„Домът е предназначен за живеене“ и не трябва да се възприема „като обект за извличане на печалба“, заяви в комюнике социалистът Лоренс Ивенс, отговарящ за жилищната политика в града. Мерките са насочени срещу онлайн платформи за резервация като Airbnb и Booking.com.

Амстердам иска „да предотврати отдаването под наем на все по-голям брой жилища чрез платформи като Airbnb, Booking и Expedia”, тъй като наличните жилища са оскъдни, казва се в съобщението. Най-големият холандски град вече ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до максимум 30 дни в годината.

„Не приемаме политики, които ограничават правата на жителите на Амстердам да споделят краткосрочно жилищата си“, заяви говорител на Airbnb в имейл и допълни, че клиентите на платформата съставляват 8% от нощувките в града.

Властите в Амстердам искат също така да внесат законови поправки, които ще принудят малките хотели (bed-and-breakfast) да кандидатстват за лиценз от 2020 г., валиден за пет години. Според новото предложение само човекът, който живее в имота, ще има право да го управлява като малък хотел.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новото летище в Истанбул - между ислямската традиция и футуризма