IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Португалия готвят по-високи данъци за имоти с гледка и южно изложение

Предвижда се данъците за не толкова атрактивните имоти с по-лоша гледка и изложение да бъдат намалени

16:25 | 07.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Повечето хора в Португалия предпочитат да купуват апартаменти с южно изложение заради достъпа на слънчева светлина до жилищата. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Повечето хора в Португалия предпочитат да купуват апартаменти с южно изложение заради достъпа на слънчева светлина до жилищата. Снимка: архив, Ройтерс

Властите в Португалия планират увеличаване на данъците за имотите с по-добро разположение и гледка, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Предложението вече си навлече критиките на експерти по недвижимите имоти и граждани, посочва изданието.

Властите предлагат да се увеличат с до 20% данъците за жилищата с хубава гледка и южно изложение. Същевременно се предвижда намаляване на данъците с до 10% за жилищата със северно изложение и с не толкова приятна гледка, както и за апартаменти, разположени на партерен етаж, и къщи с ниска осветеност.

Плановете са новото данъчно облагане да се въведе за новите имоти, а не за съществуващите.

Целта на властите е не да се събират допълнителни приходи, а по-скоро да се въведе по-справедливо облагане според характеристиките на самите имоти.

От Асоциацията на собствениците на имоти в Португалия възразяват срещу предложението, като коментират, че законът няма смисъл. “Хората плащат данък върху нещо, което не генерира печалба. Това са домовете на хората и много от тях вече може да не успяват да си плащат новите данъци”, коментират от организацията.

Повечето хора в Португалия предпочитат да купуват апартаменти с южно изложение заради достъпа на слънчева светлина до жилищата.

Местните медии сравняват предложението с данъка “прозорец”, наложен във Великобритания от крал Уилям III преди 300 години. Тогава хората са били облагани според количеството на дневната светлина в домовете им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още