Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Vonovia е напът да си подсигури придобиването на Deutsche Wohnen

Двете компании от Dax притежават общо около 550 000 апартамента на стойност над 80 млрд. евро

Vonovia е напът да си подсигури придобиването на Deutsche Wohnen

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Сделката за милиарди евро в германската индустрия за недвижими имоти ще бъде успешна: Vonovia осигури повече от половината капитал от конкурента си Deutsche Wohnen преди края на периода за приемане на офертата. Както става ясно от задължително уведомление до борсовия регулатор от групата, Vonovia вече притежава 50,49% от акциите към петък.

Това означава също, че увеличението на капитала в Deutsche Wohnen вече не е актуална тема. Първият срок за предложението за придобиване приключва на 4 октомври в полунощ. Vonovia предлага 53 евро за акция на Deutsche Wohnen. Vonovia беше отхвърлила минималния праг на приемане на своята оферта за придобиване от около 19 млрд. евро за по-малкия конкурент. Така групата искаше да предотврати нов провал. Двамата гиганти в сектора на недвижимите имоти, листнати във водещия индекс Dax, заедно притежават около 550 хил. апартамента на стойност над 80 млрд. евро, повечето от които в Германия. Портфолиото от недвижими имоти на Deutsche Wohnen се намира предимно в Берлин.

Жилищните компании, особено Deutsche Wohnen, бяха подложени на тежка критика в Берлин. Столичани гласуваха на референдум в неделя в полза на отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите. Вотът обаче не е правно обвързващ. Акционерите на Vonovia предполагат, че няма да се стигне до отчуждаване. След оповестяването на резултатите от гласуването и достигането на мнозинството в Deutsche Wohnen, акциите на групата поскъпнаха с повече от четири процента. 

Още по темата

Директорът на Vonovia Ролф Бух предложи на Берлин тясно сътрудничество за разрешаване на кризата на жилищния пазар. „Vonovia е готова да се справи с предизвикателствата на пазара в Берлин с ново правителство на провинцията и съответните участници от социалния сектор“, казва Бух, цитиран от DPA. Отчуждаването по думите му нямало да реши проблемите на берлинския пазар на жилища. Нужни били по-конструктивни решения, за да „отговорят на притесненията на много берлинчани, че вече няма да могат да си позволят апартаменти“.

Vonovia и Deutsche Wohnen вече бяха продали 14 750 апартамента на общински жилищни компании като част от плановете си за сливане. В следващата стъпка към сделката те възнамеряват доброволно да ограничат цените на наемите си в Берлин за следващите пет години. Освен това са готови да построят около 13 хил. нови апартамента в Берлин. Бух се обяви в подкрепа на „нов съюз за живеене". 

Последното предложение за придобиване на Vonovia към Deutsche Wohnen се провали в края на юли поради минималния праг на приемане от 50% - компанията от Бохум успя да събере само 47,6% от акциите. Сега Бух си подсигури мажоритарен дял от конкурента в Берлин. Това означава, че дело, заведено от лондонския хедж фонд Davidson Kempner, няма да стигне до съда. Британският фонд бе подал жалба до Берлинския окръжен съд за възбрана срещу евентуално увеличение на капитала от страна на Deutsche Wohnen и продажбата на собствените му акции на Vonovia. Говорителка на Vonovia даде да се разбере, че сега няма да има нужда и от двете стъпки.

През уикенда гласоподавателите в Берлин подкрепиха референдума за отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите. Повече от 56% от гласоподавателите подкрепиха предложението при отчетени 99,9% от районните протоколи, съобщи избирателният съвет на града на своя уебсайт в понеделник.

Въпреки че мярката не е правно обвързваща, това може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце, ако бъде приета - включително имоти на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилищни единици в Берлин.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как ще се отрази повишаване на лихвите на глобалните имотни пазари?