Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Vonovia попари амбициите на Starwood за навлизане на шведския имотен пазар

Starwood Capital Group е част от Starwood Hotels and Resorts, собственик на столичните хотели „София хотел Балкан“ и „Сенс"

Vonovia попари амбициите на Starwood за навлизане на шведския имотен пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Германската компания Vonovia предложи да плати 1,08 млрд. долара за шведската имотна компания Victoria Park AB, като надвиши офертата на Starwood Capital Group и засили конкуренцията за активи на един от горещите имотни пазари в Европа, предава Ройтерс.

Starwood Capital Group е част от Starwood Hotels and Resorts, собственик на столичните хотели „София хотел Балкан“ и „Сенс".

Vonovia съобщи, че предлага 9,56 млрд. шведски крони (1,08 млрд. долара) за Victoria Park, която притежава 14 хил. жилищни единици в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. Ниските лихвени проценти повишиха интереса към имотите в Швеция на инвеститори, търсещи по-висока възвръщаемост, и компании, стремящи се към разрастване.

След като стана публична през 2013 г., Vonovia се превърна в най-голямата компания за жилищни имоти в Германия, като погълна по-малки германски конкуренти и се разшири извън пазара в родината си, придобивайки австрийската компания Conwert, а неотдавна и Buwog.

Vonovia съобщи, че е била привлечена от регулирания пазар на жилища под наем в Швеция и фрагментирания жилищен сектор, който е узрял за консолидация.

„Много сме развълнувани от навлизането си на шведския пазар за първи път и сме особено щастливи, че установихме Victoria Park като компания, която следва същите бизнес принципи“, заяви главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух.

Още по темата

Той очаква растящото търсене на апартаменти в момент, когато хората се стичат към големи градове, да подкрепи цените и наемите, особено в Германия и Швеция,  където има значителен потенциал за наваксване.
Vonovia съобщи, че офертата й за Victoria Park е била с 11,8% по-висока от конкурентната оферта на Starwood, която оцени компанията на около 8,68 млрд. крони (980 млн. долара).

Бух заяви, че поддържа добри контакти със Starwood и няма да се стигне до ожесточено наддаване. Бордът на директорите на Victoria Park е препоръчал на акционерите да отхвърлят офертата на Starwood, тъй като не отразявала стойността на компанията. В четвъртък той е изразил подкрепа за офертата на Vonovia.

Инвеститори, представляващи 37% от акциите с право на глас, са приели предложението на германската компания. Офертата е валидна до около 18 юни и трябва да получи одобрението на инвеститори с над 50% от акциите, даващи право на глас.

Швеция е привлекателен имотен пазар в последните две десетилетия, тъй като цените на имотите растат бързо, въпреки че това създава опасения за балон на жилищния пазар. Но в последните месеци цените намаляха на фона на нарастването на строителството и по-строгите правила за изплащане на ипотеки, които целят да намалят високия дълг на домакинствата.

Офертата на Vonovia към Victoria Park е част от стремежа на компанията за разширяване в Европа. През март тя финализира сделка за 5,2 млрд. евро за придобиването на австрийската компания Buwog и съобщи, че проявява интерес към други придобивания в Швеция и Холандия.

Правилата, които забраняват листнати на борсата компании да притежават общински жилища, остават препятствие пред амбициите й във Франция.

Starwood също се стреми към разширяване, като отправи оферти за миноритарни дялове в австрийските компании CA Immo и Immofinanz в рамките на усилията си за придобиване на активи в Източна Европа. Immofinanz отхвърли офертата, тъй като я определи като твърде ниска.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари