Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Все повече британски компании за жилищно строителство изпадат в несъстоятелност

Успехът на големите строителни компании, листнати на борсата, засенчва растящия натиск върху по-малките фирми

Все повече британски компании за жилищно строителство изпадат в несъстоятелност

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Броят на фалиращите компании за жилищно строителство във Великобритания се ускорява и заплашва много необходимото предлагане на нови жилища, пише Financial Times.

Миналата година 358 компании в сектора са подали молба за обявяване в несъстоятелност, сочат данни на Службата по несъстоятелност, предоставени по реда на Закона за свобода на информацията. За сравнение, през 2016 г. те са били 207, а оттогава броят им расте всяка година.

Компаниите за жилищно строителство, които подават молба за обявяване в несъстоятелност, са предимно малки и средни фирми, сочат данни на компанията за счетоводни услуги Price Bailey.

„Жилищното строителство в Англия достигна 30-годишен връх през 2019 г., но сривът на рекорден брой по-малки компании заплашва да подкопае напредъка“, казва Пол Питман, партньор в компанията.

Успехът на десетината листнати на борсата британски компании за жилищно строителство през последните години засенчва растящото подтискане в останалата част от сектора, казва Питман.

Още по темата
Строителните компании, които изграждат до сто жилища на година, съставляват около 10% от новото предлагане спрямо 40% през 1988 г., сочат данни на Националния съвет за жилищно строителство. През същия период броят на малките фирми за жилищно строителство, регистрирани в съвета, е намалял от над 12 хил. на около 2 хил.

„Много е тъжно и тревожно, че обявяването в несъстоятелност на малки компании за жилищно строителство расте, но се страхувам, че това не е изненадващо“, казва Марк Влесинг, главен изпълнителен директор на малката строителна фирма Pocket Living.

„В нашия опит през последните години планирането стана още по-сложно и политическо и отнема повече време. Това увеличава значително риска за строителните компании и влияе сериозно на маржовете, които за по-малките фирми може да са разликата между печалба и загуба“, допълва той.

Същевременно най-големите компании за жилищно строителство в страната се радват на ръст на печалбата през последните години, отчасти благодарение на правителствената програма Help to Buy. 

Persimmon, една от най-големите компании за жилищно строителство на Острова, утрои печалбата си преди данъци между 2013 и 2019 г. Други големи строителни компании, сред които Taylor Wimpey и Barratt Homes, отбелязват сходен ръст.

Малките и средните компании в областта на жилищното строителство във Великобритания, които вече изпитваха проблеми, са тежко засегнати от коронавируса, казва Брайън Бери, главен изпълнителен директор на Federation of Master Builders. Една трета от малките компании за жилищно строителство са задръстени с новопостроени жилища, които остават празни, защото купувачите са се оттеглили от покупките с налагането на блокада в страната, допълва той.

Малките и средни компании за жилищно строителство заемат „централно място в ускоряването на възстановяването на страната“, допълва той. „С откриването на повече възможности за малките обекти можем да ги подкрепим да строят висококачествени, устойчиви жилища за местните хора, защото местните компании за жилищно строителство се конкурират за добра репутация, а не за счетоводен баланс“, отбелязва Бери.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Airbnb планира да подаде тайно документи за IPO през август