Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия

В 25% от трансакциите в страната след финансовата криза участват чужденци

Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия

Снимка: Архив Ройтерс

Привлечени от естествената красота на крайбрежието, луксозните имоти и възможността да получат разрешително за пребиваване в държава от Европейския съюз (ЕС), все повече богати купувачи се сдобиват с дом на брега на морето в Португалия, особено в близост до столицата Лисабон.

Жилищните пазари в крайбрежните градове се възстановяват бързо от кризата, заради която цените на имотите спаднаха рязко през 2007-2008 г.

Голям брой жители на Лисабон ремонтират имотите си, насърчени от безвъзмездните средства, предоставени от държавата, и това доведе до бум в туризма. Чужденците изкупуват домове за възрастни хора и ваканционни имоти, в резултат на което цените на имотите рязко нарастват.

Още по темата
Въпреки че в Португалия винаги е имало търсене на жилища от чужденци, то се увеличава след финансовата криза. „Когато започнахме да наблюдаваме повишаване на търсенето след финансовата криза, то започна с чужденците. Тази последна демографска вълна от международни инвеститори много иска да живее в Лисабон. Първоначално французите се качваха в самолета, за да прекарват почивните си дни в Лисабон, но сега търсенето става все по-разнообразно и профилът на купувачите се променя“, казва Рикардо Соуса, генерален директор на имотната компания Century 21 Portugal, цитиран от списание Forbes.

„Инвеститорите с половин милион евро или повече оглеждат централните части на града и историческия квартал, както и квартал „Експо“, който е много популярен сред азиатските инвеститори и разполага с доста земя. Качеството на живот в Лисабон, съвременната инфраструктура, климатът и лесният достъп до центъра на града се харесват на купувачите. Градът е и много безопасен“, допълва Соуса.

По данни на имотните агенции в 25% от трансакциите с недвижими имоти след финансовата криза участват чужденци, пише онлайн изданието Global Property Guide. Наред с французите все повече бразилци, турци, британци и южноафриканци купуват имоти в Лисабон.

Повечето чуждестранни купувачи се сдобиват с луксозни имоти, допринасяйки за бума, който изключва местните семейства от средния сегмент на пазара. Климатът в страната, която е най-добрата дестинация в света за голф и сърфинг, обширните празни плажове и сигурността са някои от основните фактори, които привличат чужденците в Португалия.

Страната освен това предлага разрешително за пребиваване в замяна на инвестиции на имотния пазар в рамките на програмата си „Златна виза“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари