IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече собственици на жилища в САЩ отлагат плащания по ипотечен кредит

През първата седмица на декември делът на притежателите на ипотека, поискали спиране на плащанията, е нараснал до най-високото си ниво от август насам

15:11 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящ процент американски собственици на имоти опитват да отложат плащания по ипотечни кредити, което е пореден признак, че възстановяването на икономиката се забавя, пише Bloomberg.

През първата седмица на декември делът на притежателите на ипотечен кредит, които са поискали спиране на плащанията, е нараснал до най-високото си ниво от август насам, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA). Обажданията на компании за събиране на вземания са достигнали най-високото си равнище от април насам, което е признак за растящ натиск върху притежателите на жилища, пише асоциацията.

На фона на растящата дългосрочна безработица и увеличаването на случаите на COVID-19 „не е изненадващо, че все повече притежатели на жилища търсят облекчения“, коментира Майк Фратантони, главен икономист на MBA, в комюнике. Ипотечни Ипотечни

Процентът на притежателите на жилище, които са започнали да искат отлагане на плащанията, все още е сравнително нисък, но ръстът се случва, въпреки че икономиката проявява признаци на възстановяване, а това показва колко неравен е обратът. Нетното богатство на американските домакинства достигна нов рекорд от 123,5 трлн. долара през третото тримесечие, а почти 4 млн. души са безработни повече от 27 седмици.

Собственици на жилища отлагат плащания въз основа на американската програма за отлагане на плащанията, която започна през март и позволява на притежателите на ипотечен кредит да не плащат до една година без наказание.

Общият процент на заемите, по които има отлагане на плащанията, е намалял до 5,48% в седмицата до 6 декември спрямо 5,54% предишната седмица. Но броят на кредитополучателите, които се стремят към спиране на плащанията, е нараснал до 0,12% от всички ипотечни кредити, най-високото ниво от август насам, съобщава MBA. Ипотечни Ипотечни

С проточването на пандемията времето за някои кредитополучатели изтича. Потребителите, които са спрели плащанията по заемите си, трябва да ги възобновят догодина, в някои случаи още в края на март. Когато това се случи, много собственици на жилища ще бъдат изправени пред труден избор – дали на плащат ипотечния си кредит, да убедят банката си да смекчи някак условията по заема им или да спрат плащанията.

Перспективата за масово спиране на плащанията от кредитополучателите може да накара конгресмените да договорят повече помощи за собствениците на жилища, казва Дан Браун, старши управляващ директор в компанията за ипотечни анализи RiskSpan в Стамфорд, щата Кънектикът. „Никой няма интерес от хаоса, който ще последва при масово спиране на плащанията“, смята той.

Кредитополучателите, изложени на най-голям стрес, са тези, които обикновено са най-бедни и са се възползвали от правителствени програми, позволяващи им минимална първоначална вноска за жилището им. Тези кредити обикновено се обединяват в ценни книжа, известни като ипотечни облигации Ginnie Mae, около 7,68% от кредитите в тази група са с отложени плащания, съобщава MBA. Това е по-ниско ниво в сравнение с миналата седмица, но все пак е два пъти повече в сравнение с конвенционалните кредитополучатели.

Макар че процентът на заемателите Ginnie Mae с просрочени плащания може да продължи да намалява през 2021 г., тези от тях, които останат в програмата, вероятно ще бъдат от домакинства с по-голям икономически натиск, казват анализатори в компанията Nomura Holdings.

Просрочията растат

Дори с програмата за отлагане на плащанията просрочията растат, отчасти защото някои кредитополучатели може да не знаят, че имат право на облекчение. В края на третото тримесечие около 7,7% от заемите са били с просрочие, около два пъти повече в сравнение с края на 2019 г., сочат данните на MBA. Просрочията все пак са под връхната си точка по време на световната финансова криза от около 10%.

С края на програмата купувачите на ипотечни облигации, които включват заеми от тези притежатели на жилища, може да понесат лек удар. Ако се налага заемът да бъде модифициран или кредитополучателят спре да плаща, компанията за обслужване на заемите трябва да го откупи от инвеститора по номинална стойност. Това може да натежи върху възвръщаемостта на инвеститорите в облигации, особено когато много ипотечни облигации се търгуват над номиналната си стойност.

Компаниите за обслужване на задълженията, вероятно ще изкупят обратно ипотечни кредити за около 93 млрд. долара тази година, което е ръст спрямо 41 млрд. долара през 2019 г., казва Кирил Крилов, старши портфолио стратег в компанията Robert W. Baird & Co. Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae в крайна сметка компенсират тези компании за парите, които трябва да платят на притежатели на облигации. Но при тези цифри е възможно правителството отново да се намеси, отбелязва Крилов.

„Има шанс крайният срок на отлагането на плащанията да бъде удължен, това е логична стъпка“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още