IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки седми дом в Япония е необитаван

Очаква се до 2050 г. 20% от жилищните райони в страната да се превърнат в призрачни градове

11:58 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Всеки седми дом в Япония е необитаван

Намаляващото население и манталитетът на японското строителство, определян от някои с израза „построй и изхвърли“, са довели до това всеки седми дом в островната държава да е необитаван, пише Financial Times.

Прирастът на японското население достигна върха си през 2008 г., а при сегашният темп на раждаемост от 1,4 деца на жена и минимална имиграция, тенденцията на намаляване трудно ще се обърне.

През 80-те японските къщи обикновено са се строели от дърво и са били проектирани да издържат най-много 30 години. След 2000 г. издръжливостта на жилищата скача над 2 пъти до около 70 години, което все още не е нищо в сравнение с европейските стандарти, отчита Ватаро Сакакибара от Nomura Research Institute.

„Имайки предвид честите земетресения, за японците не е от съществена важност да строят издръжливи жилища. Вместо това те строят и после изхвърлят“, посочва той.

Докато в други части на света фокусът е върху строителството на повече домове за нарастващото население, в Япония тенденцията е в друга посока. Правителството очаква 20% от жилищните райони в страната да се превърнат в призрачни градове до 2050 г., докато Nomura прогнозира, че всеки пети дом ще бъде празен до 2023 г.

Междувременно нови къщи и апартаменти продължават да се строят и да се продават, докато на продажбите на вторичния пазар се падат едва 13,5% от общите продажби на жилища през 2008 г., спрямо 90% в САЩ през 2009 г. и 84 на сто във Великобритания през 2010 г.

Това обяснява отчасти необичайното състояние на жилищния сектор в Япония, където някога се намираха най-скъпите имоти в света, но цените им малко или много отстъпват, откакто достигнаха върха си през 1992 г. Самите жилища пък бързо се обезценяват. Сакакибара изчислява, че след 20 години стойността им ще е основно цената на земята.

Избягването на тези мрачни сценарии изисква преодоляването на структурни предизвикателства, смята Сакакибара. Съобразно старо законодателство, прието в период на положителен прираст на населението, данъкът върху земята бива намален, ако собственикът построи жилище върху нея. Усилията да бъде премахнато това явление досега се оказват неуспешни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още