Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Всяко шесто германско домакинство плаща над 40% от доходите за наем

Недостигът на жилища в Германия и високите наеми станаха гореща тема в предизборната кампания

Всяко шесто германско домакинство плаща над 40% от доходите за наем

Германците плащат все повече за наем на жилищата си. Снимка: архив Ройтерс

Почти четири от всеки десет домакинства в Германия, които живеят под наем, трябва да плащат над 30 на сто от доходите си за наем. Почти всяко шесто германско домакинство плаща дори над 40 на сто от нетните си доходи само за наем, без в сумата да влизат консумативите. Това става ясно от отговор на федералното правителство на запитване от страна на Зелените, с което разполага DPA. Границата от 30 на сто се счита за критична, тъй като, ако бъде надмината, има опасност особено за семейства с по-ниски доходи да останат без достатъчно средства за ежедневните нужди. 

Федералното Министерство на строителството се позовава на данни от 2014 г. Според тях 37,4% от домакинствата наематели са принудени да похарчат повече от 30% от доходите си за наем, докато 17% от домакинствата харчат повече от 40%. Наскоро проучване, проведено от университета Хумболт в Берлин, излезе с подобен резултат за 77 германски големи градове с над 100 000 жители. 

“Твърде много домакинства трябва да плащат твърде високи наеми", казва федералният строителен министър Барбара Хендрикс (SPD). Тъй като самият пазар не може да реши този проблем, по думите ѝ съществува необходимост от ясно увеличаване на броя на социалните жилища, което след 2020 г. вече няма да е отговорност само на провинциите. “Данните показват също така, че се нуждаем от граница на цените за отдаване под наем, която наистина работи", каза Хендрикс. Инструментът, предназначен да ограничи нарастването на наемите в региони с недостиг на жилища, трябва да се подобри, смята тя. 

Още по темата

Ограничаването на цената на наемите в редица райони на Германия обаче се счита за провалено, тъй като наемните цени продължават да се повишават, възползвайки се от редица правила за изключения и дупки в законите. По-рано през годината германската социалдемократическа партия не успя да наложи допълнително затягане на правилата заради съпротивата на коалиционната партия Християндемократически съюз.

През последните 10 години наемите на новите жилища в Германия са се увеличили с 16,8%, показват данните на консултантската компания F+B. В големите градове ръстът е още по-силен. В Берлин например средният наем на жилище с площ 80 кв.м е скочил с 40% в периода 2007-2016 г. до 634 евро месечно. В Мюнхен ръстът е 21% до средните 1 032 евро месечно. 

Малко преди парламентарните избори в неделя недостигът на жилища в Германия и високите наеми станаха гореща тема в предизборната кампания. Всички партии настояват за по-мащабно жилищно строителство, но имат различни концепции за това - от доброволни отчисления в областта на основния данък върху доходите, до покриване на част от наемите.  

През юни 2015 г., в опит да се забави темпа на покачване на наемите, правителството представи нови мерки, които позволяват на провинциите да слагат спирачки на пазара, където това се налага. Ограничението предвижда в тези райони със засилено търсене и недостатъчно предлагане новите наематели да не могат да плащат повече от 10 на сто над средното наемно ниво за района. Ограничението вече действа в Берлин, Хамбург и Франкфурт. Много наблюдатели обаче са скептично настроени за ефективността на механизма. Какви законодателни промени ще се предприемат обаче ще се види най-вероятно след изборите през есента.

Междувременно, във връзка със съдебен спор за наеми през тази седмица Берлинският окръжен съд заяви, че съдиите считат механизма за ограничаване на наемите за противоконституционен. Съдът обаче подчерта, че само Федералният конституционен съд може да отмени тази мярка.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
3
 
12
majnata до: redcretin
преди 5 месеца
Работих достатъчно и в Италия и в Германия ... за разлика от тебе . Имам достатъчно. Мисли му ти , щото каишката дето сам си си я сложил на врата няма да се отпуска , напротив .
2
 
1
 
11
redcretin до: majnata
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ти кат гледам си седиш в БГ със скъсани дънки и счупена Лада хахаха :)
1
 
5
 
10
преди 5 месеца
"Отидох в Германия със скъсани дънки и счупена Лада. Няколко години по-късно имах офиси в три немски града и стотици работници."
Росен Плевелиев.
1
 
6
 
9
majnata до: redcretin
преди 5 месеца
Все още ти е смешно , щото неслучайно си се кръстил тъй .
5
 
6
 
8
redcretin до: majnata
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Я пак, че ми стана смешно :)

Още от По света
Инвестициите в имоти в Русия достигат 121 млн. евро през първото тримесечие