IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко шесто германско домакинство плаща над 40% от доходите за наем

Недостигът на жилища в Германия и високите наеми станаха гореща тема в предизборната кампания

18:14 | 23.09.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германците плащат все повече за наем на жилищата си. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германците плащат все повече за наем на жилищата си. Снимка: архив Ройтерс

Почти четири от всеки десет домакинства в Германия, които живеят под наем, трябва да плащат над 30 на сто от доходите си за наем. Почти всяко шесто германско домакинство плаща дори над 40 на сто от нетните си доходи само за наем, без в сумата да влизат консумативите. Това става ясно от отговор на федералното правителство на запитване от страна на Зелените, с което разполага DPA. Границата от 30 на сто се счита за критична, тъй като, ако бъде надмината, има опасност особено за семейства с по-ниски доходи да останат без достатъчно средства за ежедневните нужди. 

Федералното Министерство на строителството се позовава на данни от 2014 г. Според тях 37,4% от домакинствата наематели са принудени да похарчат повече от 30% от доходите си за наем, докато 17% от домакинствата харчат повече от 40%. Наскоро проучване, проведено от университета Хумболт в Берлин, излезе с подобен резултат за 77 германски големи градове с над 100 000 жители. 

“Твърде много домакинства трябва да плащат твърде високи наеми", казва федералният строителен министър Барбара Хендрикс (SPD). Тъй като самият пазар не може да реши този проблем, по думите ѝ съществува необходимост от ясно увеличаване на броя на социалните жилища, което след 2020 г. вече няма да е отговорност само на провинциите. “Данните показват също така, че се нуждаем от граница на цените за отдаване под наем, която наистина работи", каза Хендрикс. Инструментът, предназначен да ограничи нарастването на наемите в региони с недостиг на жилища, трябва да се подобри, смята тя. 

Ограничаването на цената на наемите в редица райони на Германия обаче се счита за провалено, тъй като наемните цени продължават да се повишават, възползвайки се от редица правила за изключения и дупки в законите. По-рано през годината германската социалдемократическа партия не успя да наложи допълнително затягане на правилата заради съпротивата на коалиционната партия Християндемократически съюз.

През последните 10 години наемите на новите жилища в Германия са се увеличили с 16,8%, показват данните на консултантската компания F+B. В големите градове ръстът е още по-силен. В Берлин например средният наем на жилище с площ 80 кв.м е скочил с 40% в периода 2007-2016 г. до 634 евро месечно. В Мюнхен ръстът е 21% до средните 1 032 евро месечно. 

Малко преди парламентарните избори в неделя недостигът на жилища в Германия и високите наеми станаха гореща тема в предизборната кампания. Всички партии настояват за по-мащабно жилищно строителство, но имат различни концепции за това - от доброволни отчисления в областта на основния данък върху доходите, до покриване на част от наемите.  

През юни 2015 г., в опит да се забави темпа на покачване на наемите, правителството представи нови мерки, които позволяват на провинциите да слагат спирачки на пазара, където това се налага. Ограничението предвижда в тези райони със засилено търсене и недостатъчно предлагане новите наематели да не могат да плащат повече от 10 на сто над средното наемно ниво за района. Ограничението вече действа в Берлин, Хамбург и Франкфурт. Много наблюдатели обаче са скептично настроени за ефективността на механизма. Какви законодателни промени ще се предприемат обаче ще се види най-вероятно след изборите през есента.

Междувременно, във връзка със съдебен спор за наеми през тази седмица Берлинският окръжен съд заяви, че съдиите считат механизма за ограничаване на наемите за противоконституционен. Съдът обаче подчерта, че само Федералният конституционен съд може да отмени тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Работих достатъчно и в Италия и в Германия ... за разлика от тебе . Имам достатъчно. Мисли му ти , щото каишката дето сам си си я сложил на врата няма да се отпуска , напротив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Ти кат гледам си седиш в БГ със скъсани дънки и счупена Лада хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"Отидох в Германия със скъсани дънки и счупена Лада. Няколко години по-късно имах офиси в три немски града и стотици работници."Росен Плевелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Все още ти е смешно , щото неслучайно си се кръстил тъй .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 5
redcretin
преди 6 години
Я пак, че ми стана смешно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Не обвинявай хората че си вадят хляба! Подло, долно, престъпно, продажно, измекярско, ренегатско, слугинско, блюдолизко, шизоидно поведение, но какво да се прави гладът е по-силен от тока. Бъди благороден и прояви снизхождение към грешните и продажни душици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 11
bghighlander
преди 6 години
Ало, журналята как може да пишете такива лоши неща за "локомотива" на Европата? Да не се уволняваме! ;) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 11
bghighlander
преди 6 години
Оня ден "30% от БВП на Германия е за сициални помощи", днес "шесто германско домакинство плаща над 40% от доходите за наем"! Кофти работа! Май Ислямски Халифат Дойчландистан се засилва към фалита? Иншаллах! Слава на Аллаххххааа! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Ами *** и поработи там , за да разбереш ... дотогава си драскай глупости за собствено успокоение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 17
Sakamano
преди 6 години
"Гърчещите се германци". Само руcoфилcките пeндeли си вярвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още