Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Всички дългове на президента - на кого дължи пари Доналд Тръмп?

Дългове за над 1 млрд. долара са обезпечени с бизнес имоти, които пострадаха заради COVID-19

Всички дългове на президента - на кого дължи пари Доналд Тръмп?

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Времената за пазара на недвижими имоти в САЩ са тежки. Кризата с COVID-19 нанесе удар на стойността на активите, особено на бизнес имотите в градове като Ню Йорк. Инвеститори, които държат дълг с наближаващ матуритет, се готвят за трудни преговори с длъжниците си, пише Financial Times.

На практика почти целият дълг на президента Доналд Тръмп, който според финансови документи на правителството му и други документи възлиза на най-малко 1,1 млрд. долара, е обезпечен с недвижими имоти, свързани предимно с малък брой сгради и голф игрища, които са в основата на бизнес империята на американския президент. Падежът за около 900 млн. долара от дълга ще настъпи през втория мандат на Тръмп, ако той спечели президентските избори на 3 ноември.

Нетното богатство на американския президент се оценява на 2,5 млрд. долара от списание Forbes. Но американската икономика все още е нестабилна, а ако дълговете на президента бъдат подложени на натиск, той може да възприеме твърдолинеен подход към кредиторите си, както го е правел в миналото.

Положението е още по-тежко за американския президент, тъй като основният му източник на доходи през последните години – работата му в телевизията, „пресъхва“, показва ршазследване на New York Times. Позовавайки се на данъчни декларации на Тръмп, Times пише още, че голяма част от тези приходи са били инвестирани в голф игрища, които носят загуби. Така че макар президентът да е богат на активи, не е ясно до какви ликвидности има достъп.

Кредиторите на Тръмп могат да бъдат разделени в пет групи.

1. Тръмп дължи 447 млн. долара като част от партньорството си с Vorando Realty Trust за кули в Ню Йорк и Сан Франциско

Тръмп притежава 30% от офис сграда на 1290 Avenue of the Americas в Ню Йорк и от офис на 555 California Street в Сан Франциско, като дългът му от двете сгради достига 1,5 млрд. долара. Той трябва да бъде изплатен през идните две години. Дългът е на партньорската компания, а не на самия Тръмп, но промени в стойността на дълга или спиране на плащанията директно ще се отразят на стойността на неговия капитал в сградите. Заемът за сградата в Ню Йорк е отпуснат от Deutsche Bank, UBS, Goldman Sachs и Bank of China, но те го продадоха преди години и не е ясно кой е кредиторът сега. Не е ясно и кой притежава заема за сградата в Сан Франциско. Vornado е отказала коментар.

Още по темата
California Street е офис комплекс с площ от 167 хил. кв. м и макар че приходите от имота са намалели с 5% през второто тримесечие на тази година, 99% от площите в него са заети, сочат документи на Vorando. Сградата в Ню Йорк е офис с площ от 195 хил. кв. м и търговски център в Мидтаун, Манхатън. Най-новите документи на Vorando не посочват каква е заетостта й до момента.

Стойността на двете сгради вероятно е пострадала по време на кризата с COVID-19. Цените на офис площите са намалели съответно с 5% и 13% на годишна основа в Сан Франциско и Ню Йорк, сочат данни на компанията Green Street.

2. Облигационният пазар – 257 млн. долара под формата на заеми срещу редица от най-известните имоти на Тръмп и заеми, които не принадлежат на Тръмп, под формата на секюритизирани кредити за бизнес имоти

Банките, които са отпуснали ипотечните кредити, са ги продали на тръст за секюритизирани кредити за бизнес имоти, като са ги обвързали с други заеми и са ги превърнали в търгуеми дългови ценни книжа. Компания за обслужване на заемите отговаря за събирането на плащания от кредитополучателите. Ако те не направят плащане, специална компания за обслужване на дълга се намесва, за да накара кредитополучателя да плати или обявява ипотеката за просрочена. Тези събирачи на дългове може да се окажат от ключово значение, ако имотите на Тръмп изпаднат в позиция на забавени плащания.

Общо четири имота на Тръмп, всички в Ню Йорк, са разделени в шест сделки за секюритизирани кредити за бизнес имоти, сочат данни на компанията Trepp. Повечето са офис сгради или жилища. Най-големият е дълг за 100 млн. долара за Trump Tower в Ню Йорк, която съставлява малко над 10% от сделка през 2012 г. с Wells Fargo.

Повечето заеми на Тръмп са достатъчно малки, за да не определят представянето на пазара на секюритизирани кредити за бизнес имоти. До момента всички имоти изпълняват плащанията си, сочат данни на Trepp. Последиците за заетостта на сградите след началото на кризата с COVID-19 за момента не са съществени.

Но един заем – ипотечен кредит за 6,5 млн. долара за Trump International Hotel в Ню Йорк е определен като рисков, тъй като приходите от имота са намалели значително. Той има двама наематели, паркинг и затворения в момента ресторант Triomphe.

3. Тръмп дължи 340 млн. долара на Deutsche Bank

Най-големият банков кредитор на Тръмп финансира хотелите му в Чикаго и Вашингтон и голф игрището му в Маями.
Според данъчната декларация на Тръмп, оповестена от The New York Times, както National Doral в Маями, така и International Hotel във Вашингтон генерират големи загуби. Doral е натрупала загуби за 162 млн. долара между 2012 и 2018 г., а хотелът във Вашингтон е загубил 55,5 млн. долара между 2016 г., когато отваря врати, и 2018 г.

4. Тръмп има дълг от най-малко 25 млн. долара към четири малки банки и една компания за управление на активи

Всички заеми са на стойност между 5 млн. и 25 млн. долара. Матуритетът на повечето от тях няма да настъпи през идните четири години. Два от кредитите са ипотеки на семейни имоти на Тръмп в предградията на Ню Йорк и в Палм бийч, щата Флорида. Два са за голф клубове на президента в Ню Джърси и Вашингтон, а един заем, чийто падеж настъпва тази година, е за жилищна кула в Мидтаун, Манхатън.

Пазарът на апартаменти в Ню Йорк регистрира спад със 17% на цените тази година, сочат данни на Green Street.

5. 50 млн. долара дълг към Chicago Unit Acquisition Trust, обезпечен с Trump International Hotel and Tower в Чикаго

Този дълг е мистериозен. Тръстът е корпорация, собственост на DJT Holdings, съкращение от Donald J Trump. Президентът изглежда дължи пари на себе си. В отговор на въпрос за необичайната сделка на New York Times през 2016 г. Тръмп заяви: „Имам ипотеката. Това е всичко. Много просто. Аз съм банката“. Но той е и длъжникът и това не е обичаен ипотечен кредит. Това е “пружиниращ заем“, което означава, че е дължим само при определени условия – необичайно кредитно събитие като спад на кредитен рейтинг. Смята се, че това споразумение може да е част от стратегия за укриване на данъци.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
0pk
преди 7 месеца
Като цяло, трябва пак да го изберат ако искат да им се вънат дълговете :]В частност 1/3 от дълговете му са към Дойчобанка, та тях може и да не ги връща, под предлог да не ги глоби за по-голяма сума :D

Още от По света
Как смущенията във веригите на доставки на стоки влияят на строителството