IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли секторът на имотите в Испания по пътя на възстановяването?

Консултантска компания очаква сделките с имоти да нараснат с 25% през 2013 г.

10:12 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Върви ли секторът на имотите в Испания по пътя на възстановяването?

Сделките с недвижими имоти в Испания ще се увеличат с 25% като цяло за страната през тази година спрямо миналата, прогнозира базираната в Мурсия консултантска компания Mercers, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

През първото полугодие компанията отчита ръст на покупко-продажбите от над 70 на сто спрямо първите шест месеца на миналата година.

„През първата половина на годината продадохме над 20 имота повече в сравнение с предходната година, което е ръст от над 70 на сто. Очакваме пазарът да продължи да се ускорява“, коментира Крис Мърсър, директор на Mercers.

„Определено най-големият ръст на активността идва от британците, а през есента очаквам още по-голям дял на британските купувачи. Банковото кредитиране все още е силно затегнато, но това всъщност ни помага, тъй като купувачите са наясно, че трябва да намерят средствата в родината си, а това им отнема по-малко време. Освен това по-лесно отсяваме мечтателите от сериозните клиенти, които вече имат достатъчно финанси“, допълва той.

Освен данните за нарастващите продажби, консултантската компания съобщава и за ръст на средната продажна цена. За цялата минала година средната цена на продадените с посредничеството на компанията имоти е била 84 884 евро, докато за първото полугодие тя достига 92 331 евро.

Очакванията на Мърсър са ръстът да се запази като темпове до края на годината или поне средната цена да остане стабилна.

В последните месеци все повече британски купувачи отново се завръщат на пазара в слънчева Испания. Британци са били 60% от клиентите на компанията през първото полугодие, по 11% са били французите и холандците и 8% - испанците.

Същевременно икономическият министър на Испания Луис де Гиндос съобщи, че страната е преодоляла рецесията. Международният валутен фонд също съобщи, че очаква испанската икономика да се върне към растеж по-късно през тази година, въпреки проблемите в банковия сектор и рекордно високата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още