Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Въвеждат мерки за "охлаждане" на жилищния пазар в Торонто

От днес влиза в сила данък върху сделките с имоти с чужденци, затягат се мерките за контрол на наемите, подготвя се и програма за насърчаване на строителството

Въвеждат мерки за "охлаждане" на жилищния пазар в Торонто

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на провинция Онтарио в Канада въвежда 15% данък върху сделките с имоти, осъществявани от чужденци, предава Ройтерс. Налогът е част от пакет от 16 мерки, които имат за цел да „охладят“ пазара на жилища в Торонто, като влиза в сила от днес.

Предвижда се и затягане на правилата за контрол на наемите, включително и на жилищата, построени след 1991 г., които бяха изключени от това правило досега. Увеличението на наемите на жилища в нови сгради се ограничава до максимум 1,5% над нивото на инфлацията, която през февруари беше 2%.

Въвежда се и данък за необитаемите жилища, което е насочено към преодоляване недостига на имоти на пазара. Подготвя се и програма на обща стойност 125 млн. канадски долара (93 млн. щатски долара) със срок на действие от 5 години за насърчаване на жилищното строителство.

Резкият ръст на цените на имотите в града през последните години предизвиква опасенията, че се надува балон на жилищния пазар в най-населения град в Канада. Това изтласква и купувачите на първи дом, за които имотите са все по-недостъпни.

Дори финансовият министър на провинцията Шарл Суса коментира, че има три деца на по 20 и няколко години, които се чудят как да се справят с предизвикателството да заживеят самостоятелно.

През март цените на жилищата в Торонто отчитат ръст от 33% на годишна база. Средната цена на еднофамилна къща в града достига 1,2 млн. канадски долара (около 903 хил. щатски долара).

Управителят на централната банка на Канада също предупреждава, че ценовите нива са неустойчиви.

Ройтерс припомня, че провинция Британска Колумбия въведе подобен данък през миналата година, за да адресира резките ръстове на цените във Ванкувър. През март цените на жилищата в града отчитат спад от 9% на годишна база, показват данни на канадската асоциация на брокерите на имоти.

Подобни налози действат и на други глобални пазари, например в Сидни, Сингапур и Хонконг.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Цените на новите жилища в Китай леко ускоряват ръста си през октомври