IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно сливане на германски имотни компании създава лидер на пазара в Европа

Новата компания се оценява на 25 млрд. евро

12:39 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските компании Aroundtown и TLG Immobilien обмислят сливане, което би създало лидер на пазара на бизнес имоти в Европа. Възникналата вследствие на сливането компания се оценява на 25 млрд. евро (28 млрд. долара), предава Ройтерс.

На фона на растящия пазар, който насърчава разрастването, TLG Immobilien съобщи в неделя, че е придобила дял от 9,9% от конкурента си Aroundtown от най-големия й акционер, Avisco Group, за около 1,02 млрд. евро.

TLG, която притежава имоти на стойност 4,6 млрд. евро в портфейла си в края на юни, има опция да придобие дял от още 4,99% в Aroundtown от Avisco, като сделката може да бъде осъществена преди края на февруари 2020 г.

„Днешното съобщение е първата стъпка, която ще позволи създаването на паневропейски лидер на пазара на бизнес имоти, съсредоточен върху Германия и Холандия и управляващ офиси и хотели, които са най-привлекателните сегменти от пазара на бизнес имоти“, съобщи Avisco в комюнике. След последната продажба делът на компанията в Aroundtown беше намален до 17%.

В отделно комюнике Aroundtown похвали TLG като инвеститор и съобщи, че ще започне да обмисля потенциално сливане.

Придобиването на дела от 9,9% от Aroundtown ще бъде финансирано със 700 млн. евро в брой и краткосрочна кредитна линия от Avisco, заяви говорителка на TLG, като допълни, че компанията не планира увеличаване на капитала след покупката.

Най-големият акционер на TLG, Ouram, също публикува комюнике в подкрепа на сделката и допълни, че подкрепя ръководството на компанията в преговорите за сливане с Aroundtown.

TLG възнамерява да поиска представителство в борда на директорите на Aroundtown възможно най-скоро.

През юли Aroundtown обяви, че увеличава капитала си до 600 млн. евро, за да финансира стратегията си за растеж.

UBS е финансов съветник на TLG по сделката, а Sullivan & Cromwell е юридическият съветник на компанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още