IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните британци жертват спестяванията си в името на нов дом за децата си

Близо един на всеки петима души на възраст над 55 години се примирява с по-ниски жизнени стандарти, за да подпомогне членове на своето семейство

14:16 | 28.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на следвоенното поколение, или т. нар. baby boomers, във Великобритания все по-често се налага да жертват спестяванията си за старини, за да могат да подпомогнат своите наследници при осигуряването на жилище.

Близо един на всеки петима души на възраст над 55 години се примирява с по-ниски жизнени стандарти, за да подпомогне членове на своето семейство при покупката на жилище, става ясно от доклад на Legal & General, цитиран от Bloomberg.

Според данните само през тази година над 50 000 трансакции по придобиване на жилища ще бъдат извършени с поне частичното финансиране от родители или баба и дядо, които предоставят средства от своите спестявания за пенсия. При почти 14% от случаите, в които родителите осигуряват финансиране, те е трябвало да продадат свой имот, за да набавят нужните средства.

„Родителите и бабите и дядовците във Великобритания често бъркат дълбоко в буркана със спестявания за пенсия, за да подкрепят близките си“, посочва Крис Найт, главен изпълнителен директор на Legal & General Retirement.

Очаква се от т. нар. банка на мама и татко да излязат средства за дом в размер на общо 5,7 млрд. паунда (7,3 млрд. долара) през тази година, което представлява един от четири трансакции при сделки с жилищни имоти.

Но заради увеличаването на лихвените проценти и по-мрачните предсказания за развитието на Brexit голяма част от родителите започват да спират кранчето. Средният размер на предоставени средства от хората на 55 години е намалял с 20% в сравнение с 2017 г.

Т. нар. поколение Y (т.нар. милениум), родени през 80-те и 90-те години на миналия век, изпитват затруднения с това да се сдобият със собствено жилище. Това важи с особена сила за Лондон, където хората, купуващи имот за първи път, трябва да платят около 2,5 пъти повече от средното за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 5
power grid
преди 5 години
Много митове за Запада сте слушали и сляпо сте вярвали.Но реалностите са други.Нито университетите им са нещо повече от нашите нито хората са по добри нито заплатите толко големи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
ivs
преди 5 години
Остави ти българския мъж италианци и испанци са по-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ivs
преди 5 години
E то навсякъде е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
С подвъпрос:Е ли е мит, че българският мъж навършва пълнолетие на 40 години и разпространено ли е и в други страни това явление? Там завиват ли им буркани във вестник или са модерни и само нареждат преводи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Е добре, нали на запад ги гонят като станат на 18 год, да се оправят сами...Едва ли тези 55-годишни са станали вчера или на 37 год родители...Та защо дават пари на децата си(вече сигурно 30-годишни левенти и моми)!? Нали са много самостоятелни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още