Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Възстановяването на гръцката икономика помага на жилищния пазар в страната

През четвъртото тримесечие цените на жилищата в Гърция са се повишили с 2,5% на годишна основа

Възстановяването на гръцката икономика помага на жилищния пазар в страната

Снимка: Pixabay.com

Възстановяването на жилищния пазар в Гърция е набрало инерция през последното тримесечие на 2018 г., сочат данни на централната банка на страната. Това показва, че възстановяването на икономиката и растящият чуждестранен интерес може да доведат до още по-голямо повишаване на цените на имотите, съобщава Ройтерс.

Имотите имат голям дял в богатството на домакинствата в Гърция, които са с един от най-високите проценти на жилищна собственост в Европа - 80% спрямо средното равнище от 70% в Европейския съюз, според данни на Европейската федерация за ипотечно кредитиране.

Цените на апартаментите са нараснали с 2,5% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2017 г., показват данните на Гръцката централна банка. През третото тримесечие на миналата година ръстът достигна 2,1%.

По-конкретно цените на жилищата са се повишили с 4,2% на годишна основа в Атина, където платформи за краткосрочни наеми на жилища като Airbnb и програмата „златна виза“ стават много популярни.

Цените на жилищата се понижиха с 1% през 2017 г. спрямо 2016 г., с което кумулативният спад от 2008 г. насам, когато започна продължителната рецесия в страната, достигна 42%.
         
„Новите данни са още едно потвърждение на тенденцията за повишаване на пазарните цени, като то е най-голямо в Атина с ръст от 4,2%“, казва икономистът от Гръцката национална банка Никос Магинас. „Това е резултат от растящото търсене и свиването на запасите от наличните за продажба жилищни имоти“, допълва той.

Още по темата

Прогнозираното повишаване на реалните разполагаеми доходи от около 2% тази година наред с подобряването на нагласите за икономиката и първите признаци за увеличаване на търсенето на ипотечни кредити ще подкрепят допълнително цените на имотите през 2019 г., казва Магинас.

Пазарът в Гърция беше засегнат от наложените имотни данъци за запълване на бюджетните дефицити, ограниченото банково кредитиране и безработицата, която остава около 18,5% и е най-високата в еврозоната.

Но икономическите перспективи се подобриха от 2015 г. насам, когато Гърция получи третата спасителна програма на стойност 86 млрд. евро (107 млрд. долара). Страната излезе от последната си спасителна програма през август миналата година и сега разчита на пазарите, за да покрива финансовите си нужди.

Гръцката икономика постигна ръст за девето поредно тримесечие между юли и септември миналата година, който беше по-бърз в сравнение с предходното тримесечие, главно благодарение на по-силните потребителски разходи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване