IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на жилищния сектор в Дубай набира скорост

След рецесията жилищните цени в емирството се сринаха най-малко с 50%, но в момента те са с 36,9% над минимума

18:48 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на жилищния сектор в Дубай набира скорост

Възстановяването на пазара на жилищни имоти в Дубай набира скорост, според ново изследване на Cluttons, цитирано от онлайн изданието Property Wire.

След рецесията жилищните цени в емирството се сринаха най-малко с 50%, но в момента те са с 36,9% над минимума, отчетен през второто тримесечие на 2009 г.

Данните сочат, че капиталовите стойности на жилищата са нараснали близо с 1/3 през първите шест месеца на 2013 г., но все още са с 31% под пика на пазара, регистриран през третото тримесечие на 2008 г.  В същото време нарастващото търсене от началото на годината води и до ръст на наемите с 11,3%. 

Само през второто тримесечие на годината цените на вилите в Дубай са нараснали средно с 21% спрямо 24,4% за миналата година. Апартаментите от друга страна са поскъпнали с 25,1% или почти два пъти повече в сравнение със съответния период на миналата година, когато отчетоха увеличение с 13,4%.

"Активизирането на пазара на труда се отразява под формата на възходящ натиск върху цените на жилищата и наемите, което е видно от факта, че капиталовите стойности са се увеличили с близо 1/3 през първите шест месеца на 2013 г. Те обаче продължават да са с 31% под пика от третото тримесечие на 2008 г.", отбелязват авторите на доклада.

В същото време те подчертават, че причините за растежа не са същите, както по време на пиковата 2008 г. "Дубай спечели изключително много от Арабската пролет и факта, че е възприеман като сигурно убежище за средствата на бежанците от региона на Близкия изток.

Освен това има ръст и на вътрешното търсене, предизвикано отчасти от благоприятните кредитни лихви, които стимулират все повече купувачи да се включат на пазара. Друга причина за подобно решение са нарастващите наеми, които карат някои наематели да се замислят върху опцията да закупят собствен дом", се посочва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още