IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на имоти в Испания върви с пълна скорост

Правителството очаква строителната индустрия да отбелязва ръст от по 4% годишно до 2020 г.

14:54 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на имоти в Испания, който пострада тежко от световната финансова криза, уверено се възстановява. Поне ако се съди по издигащите се нови и нови кранове в Мадрид, пише Bloomberg.

Данни на консултантската компания CBRE Group Inc., събрани чрез сателитни снимки, показват, че в испанската столица в момента са разположени 250 крана. Броят им е с 5% по-голям в сравнение с този година по-рано, тъй като строителите се опитват да отговорят на засиленото търсене на жилища.

Започнатите жилища отбелязаха 96% спад през 2013 г. спрямо пиковите равнища, отчетени през 2006 г. на фона на икономическата катастрофа и банковата криза в страната, припомня информационната агенция. Оттогава обаче се наблюдава постепенно възстановяване на активността. Сега правителството очаква строителната индустрия да отбелязва по 4% ръст годишно до 2020 г.

Новозапочнати жилища в Испания

Според прогнозите през тази година икономиката на Испания ще нарасне с над 3% за трета поредна година. Търсенето на жилища се ускорява, особено в големите градове.

През първото тримесечие на годината продажбите на новопостроени жилища отчитат ръст от 10% в региона на Мадрид и Каталуния на годишна база. Общият обем на реализираните имоти достига почти 114 хил. жилищни единици, което е най-високото ниво от шест години, показват данни от имотния регистър на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още