IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork получи инвестиция за 1 млрд. долара от SoftBank

Нетната загуба на компанията за споделено офис пространство е нараснала над четири пъти през първото полугодие

13:15 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделено офис пространство WeWork получи необичайна инвестиция от 1 млрд. долара от съществуващ инвеститор - японската SoftBank. Това е най-голямото инжектиране на капитал за компанията на фона на увеличаването на загубата ѝ през първото полугодие, съобщава Financial Times. 

WeWork получава парите чрез конвертируем дълг. Необичайният механизъм дава на стартъпа незабавна парична инжекция, докато той продължава да трупва средства за разширяване на обединената си бизнес дейност в световен мащаб. В интервю за Business Insider главният финансов директор на WeWork Арти Минсън описва финансирането като "възможност за нас да прибавим към бюджетния баланс 1 млрд. долара. Минсън заяви, че WeWork има около 4 млрд. щатски долара в брой или чрез поети ангажименти.

Американската компания съобщи, че планира да използва средствата за разширение в чужбина, за изграждане на офиси и за придобиване на нови имоти и сключване на нови договори за наем, става ясно от презентация за инвеститорите, с която FT разполага. 

Новината за набрания капитал идва на фона на резултатите на WeWork за второто тримесечие, които показват, че приходите ѝ продължават да се ускоряват, като са нараснали със 113% спрямо миналата година до 421,6 млн. долара през трите месеца до юни. 

Нетната загуба на компанията през първото полугодие обаче се е увеличила над четири пъти до 723 млн. долара. 

Минсън заяви, че повишаването на загубата отчасти се дължи на несъответствието във времето между разходите на компанията за реновиране на локация и отварянето на имота за бизнеса. Равнището на заетите площи е нараснало до 84% към края на второто тримесечие спрямо 74% в началото на 2017 г. 

"Виждаме ускорено представяне по ключови оперативни и финансови показатели. В същото време набрахме допълнителен капитал, който значително подобри вече много силната ни ликвидна позиция", каза Минсън на среща с инвеститори, първата за компанията след набирането на 702 млн. долара на дългови пазари през април. 

Сделката със SoftBank задълбочава отношенията между доставчика на офис пространство и японския телекомен и технологичен гигант, който преди по-малко от месец се съгласи да инвестира във филиал на WeWork в Китай на фона на усилията на компанията за разширяване извън САЩ. Набраният капитал достигна 500 млн. долара и привлече подкрепата на компаниите за частни капиталови инвестиции Trustbridge Partners и Hony Capital.

"На това равнище на оперативно представяне има силен интерес към акциите на WeWork от редица големи институции", заяви Минсън и допълни, че компанията ще разчита и на дългово финансиране в бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още