Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

WeWork ще стане най-големия частен наемател на офиси в Лондон

Компанията става все по-важна за пазара на офис площи в британската столица, но и много уязвима на сътресения заради Brexit

WeWork ще стане най-големия частен наемател на офиси в Лондон

Снимка: Архив Ройтерс

Един седемгодишен стартъп от САЩ се очаква да стане най-големият частен наемател на офис площи в Лондон точно във време, в което икономическите перспективи пред страната се влошават, пише Bloomberg.

Три години след влизането си в британската столица WeWork Cos има подписани договори за наем, които превръщат компанията в частен наемател на офиси номер 1 на пазара в британската столица, показват данни на CoStar Group Inc., събрани по искане на информационната агенция.

Този бърз ръст прави WeWork – компания, оценена на 20 млрд. долара, все по-важна за здравето на пазара на недвижими имоти в града, но и все по-уязвима заради риска от бъдещ спад на наемите.

"В настоящия несигурен пазар много хора се надяват, че моделът на WeWork работи, но нямаме представа дали това има устойчиви основи, или пък докога. Изглежда, че бизнесът на компанията е добре капитализиран, но ако пазарният цикъл се обърне, моделът изглежда уязвим“, коментира Майкъл Маркс, ръководител на Development Securities Plc.

Успехът на WeWork в Лондон зависи от търсенето на гъвкаво офис пространство. То на свой ред расте достатъчно бързо, за да запази приходите от наем над исторически високите цени, които компанията плаща, за да наеме площите.

Компанията признава, че Brexit създава икономически рискове, но смята, че несигурността ще подкрепи бизнеса й, тъй като фирмите са предпазливи по отношение на дългосрочните ангажименти.

Към момента WeWork оперира на 17 локации в Лондон. Скоро ще бъдат отворени още два офиса, а са обявени и други 10 локации, които предстои да посрещнат наематели. Компанията започна и да купува някои сгради.

Най-основният план за абонамент за офис пространство и приложението на стартъпа струва 45 долара на месец. През лятото тя стартира и промоция с абонаменти на половин цена, за да привлече повече наематели. В някои случаи фирмата е плащала и двойно по-високи такси на брокери, които са водели наематели в сградите ѝ, посочва информационната агенция.

WeWork се ангажира да плати около 815 млн. британски лири наеми, като от тях 231 млн. лири трябва да бъдат платени през следващите пет години, показват отчетите на британското звено. Същевременно приходите от абонаменти през 2016 г. са в размер на 61 млн. паунда, а подразделението е на загуба от 11,1 млн. паунда.

Компанията WeWork е основана през 2010 г. в Ню Йорк, припомня Bloomberg. Първоначално тя се занимава с краткосрочни наеми на офиси, но впоследствие разширява дейността си и в други сектори – жилища, детски градини и т.н., като се фокусира върху идеята за общност.

Средната заетост на лондонския портфейл на компанията е 90%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: По света офиси в Лондон

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от По света
Небостъргач в Canary Wharf в Лондон може да бъде продаден за 1,6 млрд. долара