IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За британските строителни компании Brexit означава криза с работната ръка

28% от строителните работници във Великобритания идват от други страни членки на ЕС

20:57 | 05.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Моника Словиковска не вярва, когато хората ѝ казват, че чужденците ще продължат да пристигат във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз (ЕС).

Като полякиня, която притежава строителна компания в Лондон, Славиковска не е такъв оптимист. Тя се страхува, че индустрията е изправена пред затягане на имиграцията след Brexit, включително изисквания за издаване на визи и ограничения за нискоквалифицираната работна ръка.

„Все още смятаме, че сме райска дестинация“, казва Словиковска, която живее във Великобритания от 20 години и дава работа на близо 200 души. Но това е „просто нереалистично“, когато работниците могат да изберат други страни като Германия, Норвегия и Италия, допълва тя пред Bloomberg. 

Високите разходи за живот и поевтиняващият паунд са други спирачки за гражданите на страни членки на ЕС, които обмислят да се установят във Великобритания. След обещанието на премиера Борис Джонсън да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка, паундът достигна най-ниското си ниво от референдума през 2016 г. насам, като подкопа стойността на спечелените във Великобритания пари след изпращането им в чужбина.

Строителната индустрия, която съставлява 6% от икономиката и в нея са заети приблизително толкова хора, колкото и в промишленото производство, трябва да свърши много работа, за да се подготви за Brexit, когато свободното движение на хора между Великобритания и останалите 27 страни членки отпадне. На фона на амбициозните цели на правителството за жилищното строителство, секторът е изправен пред остър недостиг на работна ръка, след като в продължение на десет години изпитва затруднения при наемането на работници.

Според обявения през декември план правилата след Brexit ще изискват служителите от страни членки на ЕС да бъдат разделени според квалификацията им. „Висококвалифицирани служители“ ще бъдат тези със средно или висше образование. Само тези, които печелят най-малко 30 хил. паунда (37 хил. долара), ще мога да работят и пребивават в страната.

За чуждестранните служители без тези квалификации ще има едногодишно ограничение за живот и работа във Великобритания. Близо половината от заетите в строителството не са британски граждани.

Ако не успее да привлече млади хора, индустрията ще достигне пенсионна възраст необичайно бързо – само 10% от служителите са на възраст под 25 години.

Това означава недостиг на работна ръка в близко бъдеще. Съветът за обучение в строителната индустрия счита, че секторът ще трябва да наема и обучава 31 600 служители на година през идните три години, само за да отговори на търсенето. Броят на новобранците, които навлизат в строителството, е с близо една трета по-малък.

Строителната индустрия търси начини да се справи със свиващата се работна ръка. Иън Калвърт Сътклиф, главен изпълнителен директор на компанията Countryside Properties, казва, че тя има предвид „недостига на квалифицирана работна ръка на място“, когато мисли за разширяване. Строителство Строителство

Словиковска, която е участвала в панел от консултанти за новите имиграционни правила, казва, че 90% от служителите ѝ са от ЕС. Тя смята гласуването за излизане от съюза на референдума за края на бизнеса си. „Когато Brexit се случи, вероятно ще е много трудно да намеря работна ръка и ще трябва да закрия бизнеса“, споделя тя.

Строителните компании в Лондон са особено зависими от служители, които не са британски граждани. 28% от строителните работници идват от други страни членки на ЕС.

Словиковска вече е започнала да отказва проекти. „На практика отблъскваме клиентите си. Към момента имаме договори за 28 млн. паунда, ако нямаше ограничения за работната ръка, щяхме с лекота да получим 53 млн. паунда“, казва тя.

Компании като нейната изчезват през последните десет години. По данни на консултантската компания Savills регистрираните малки строителни компании са със 72% по-малко спрямо 2007 г. Това затруднява и оскъпява разширяването на съществуващи жилища, а правителството казва, че до средата на следващото десетилетие трябва да бъдат строени около 250 хил. жилища на година, за да се отговори на търсенето.

Точкова система

По време на предизборната си кампания за оглавяване на Консервативната партия тази година Джонсън предложи въвеждането на точкова система по подобие на Австралия, където потенциални мигранти са оценявани по фактори като квалификация и притежавани активи.

„Точковата система не е много по-различна от това, което се предлага в момента на хартия“, казва Габриела Алберти, преподавател по работни отношения в университета в Лийдс. „Логиката е почти същата – влизате в страната, само ако преминете определени тестове“, допълва тя.

Според Словиковска всички варианти са плашещи. На въпрос кой е най-добрият сценарий за нейния бизнес, тя отговаря просто: „Оцеляване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
споко Моника, разликата е че вместо бели източно-европейсци вече ще идват индийци и пакита! Реално енглизите това искаха, така че всичко е точно. Те нямат нищо против индийците! Така че работници ще имаш, само проекти на имаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още