IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавяне заради коронавируса създава проблеми на строителни компании в Лондон

Пандемията принуди предприемачите да спрат офис проекти за милиарди паунда в британската столица

15:30 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Милиони квадратни метра нови офис площи в Лондон ще бъдат завършени със закъснение, което поражда спорове и потенциални съдебни дела между предприемачи и корпоративни наематели, пише Financial Times.

Пандемията от коронавирус принуди предприемачите да спрат проекти за бизнес имоти на стойност милиарди паунда, предизвиквайки забавяния, които може да доведат до нарушаване на съществуващи договори със собствениците на терените.

“Несъмнено ще има значителни спорове заради всичко това“, коментира Филип Пиърс, ръководител на офис площите в Централен Лондон в консултантската компания Savills.

Повечето договори между собственици и предприемачи включват клаузи за форсмажорни обстоятелства, които им позволяват да удължават или променят срокове при извънредни случаи, казва Алисън Харди, ръководител на подразделението за глобални имотни спорове на правната кантора Ashurst в Лондон. Но тъй като е разрешено обектите да останат отворени, не е ясно дали тези клаузи ще бъдат задействани. Строителство Строителство

Правителството е посъветвало предприемачите да спрат дейността, ако няма възможност работниците да спазват дистанция от два метра, но няколко часа по-късно е променило решението си след гневни реакции от индустрията.

Собствениците на земята могат да съдят предприемачите, но това вероятно ще се превърне в „пирова победа“, казва Пиърс.

“Някои от тези компании може да са останали без пари от колективните искове и да фалират. Обичайно един на всеки десет проекта може да се обърка, сега това важи за всички. Никой не очаква да стане пожар във всички проекти едновременно“, отбелязва той.

Около 1-1,1 млн. кв. м нови офис площи излизат на пазара в Лондон всяка година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Над една десета от новите площи, които трябва да бъдат завършени тази година, са съсредоточени в стъклен небостъргач на улица “Бишъпсгейт“ 22 на стойност 600 млн. паунда (744 млн. долара). Той трябва да бъде завършен през пролетта.

Но строителната компания Multiplex се е оттеглила. Около две трети от сградата вече са отдадени под наем или се предлагат, сочат данни на консултантската компания JLL. Сред потенциалните наематели са Nasdaq и Hiscox. В строителството участва и подразделението за управление на инвестиции на френската застрахователна компания Axa.

Тоби Кортауд, главен изпълнителен директор на Great Portland Estates, която притежава част от офисите в квартал Уест Енд в Лондон, казва, че други собственици на земя правят същото.

„Практическата реалност е, че предприемачът ще затвори обекта, защото има проблем с доставката на материали или защото работниците не могат да се явят на работа. Прагматичните подходи са приоритет, никой не иска да се стига до конфликт“, отбелязва той.

Но късното завършване на проекти ще създаде несигурност за компаниите, които трябва да се нанесат в сградите и в някои случаи те ще зависят от снизхождението на собствениците на досегашните им сгради в преговорите за удължаване на договорите.

“Ако настоящият договор е с наближаващ краен срок, това може да има известно реално отражение за бизнеса“, казва Патрик Плант, старши партньор в имотното подразделение на правната кантора Linklaters. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още